Connect with us

Ljekovito bilje

Prirodna Terapija za Kašalj i Promuklost: Domaći Sirup od Rena i Meda”

Ren je korenasto povrće poznato po svom karakterističnom oštrijem ukusu i mirisu, koji izaziva jedinstven osećaj pečenja u nosu, grlu i sinusima dok ga jedete. Taj oštar miris i ukus rena potiče od njegove glavne komponente – hemijskog jedinjenja zvanog sinigrin. Rena se tradicionalno koristi u narodnoj medicini kao narodni tretman protiv respiratornih infekcija tokom hladnih jesenjih i zimskih meseci.

Zdravstvene Prednosti Rena:

  1. Smanjenje Upale: Ren sadrži sinigrin, jedinjenje koje pomaže u smanjenju upale blokiranjem ili modifikacijom delova imunog sistema koji uzrokuju upalu. Iako su potrebna dodatna istraživanja, prva istraživanja sugeriraju da sinigrin može pomoći u ublažavanju simptoma ateroskleroze, bolesti srca i krvnih sudova.
  2. Antioksidativna Zaštita: Koren rena je bogat antioksidansima, koji se vezuju za slobodne radikale i tako mogu zaštititi telo od oštećenja ćelija. Iako su istraživanja još u toku, postoji naznaka da ren može pomoći u sprečavanju rasta ćelija raka debelog creva, karcinoma pluća i raka želuca.
  3. Zdravlje Respiratornih Organ: Rena konzumacija može izazvati pečenje u nosu, grlu i sinusima. Osim što može suziti oči, ren zapravo može pomoći vašem respiratornom sistemu. Istraživanja sugeriraju da dodatak koji sadrži sušeni ren i nasturcijum efikasno leči infekcije sinusa i bronhitisa.

Važno je napomenuti da ren, zbog svoje jačine i određenih sastojaka, treba konzumirati umereno. Trudnice, osobe sa hipertenzijom i stanjima loše koagulacije krvi trebaju izbegavati unos rena.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Sirup od Rena Protiv Kašlja i Promuklosti:

Ren je prirodni antibiotik sa jakim antibakterijskim svojstvima. U narodnoj medicini, ren se tradicionalno koristi za jačanje imuniteta, borbu protiv kašlja, plućnih bolesti i infekcija. Sirup od rena, često pripremljen sa medom, propolisom i semenkama anisa, preporučuje se kao jedan od najboljih prirodnih sirupa za lečenje plućnih bolesti. Posebno je koristan za ublažavanje kašlja i promuklosti, često izazvanih prehladom i gripom.

Recept za Sirup od Rena sa Medom:

  1. Prvo, ogulite i narendajte ren.
  2. Zatim pomešajte narendani ren sa jednakom količinom meda. Na primer, za jednu kašiku narendanog rena, dodajte jednu kašiku meda.
  3. Dobro promešajte ova dva sastojka i ostavite ih da odstoje oko sat vremena.
  4. Uobičajeno je koristiti meru od četvrtine šolje meda i ravnu kašiku narendanog rena.
  5. Najbolje je da dobro promešane sastojke ostavite da odstoje nekoliko sati, ili čak preko noći, kako bi se ukusi i svojstva rena što bolje sjedinili.
  6. Konzumira se tako što se svako jutro i svako veče uzima po jedna kašika sirupa.

Sirup od rena i meda može biti koristan prirodni lek za kašalj i promuklost. Njegova antibakterijska svojstva i sposobnost da olakša disanje čine ga dragocenim dodatkom za podršku zdravlju respiratornog sistema, posebno tokom hladnih zimskih meseci. Ovaj sirup se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma kašlja i promuklosti, a prirodni sastojci čine ga prihvatljivim za mnoge ljude koji traže alternativu konvencionalnim lekovima.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh