Connect with us
Prirodni lijek za štitnjaču – 6 blagotvornih prirodnih lijekova

Priroda i zdravlje

Prirodni lijek za štitnjaču – 6 blagotvornih prirodnih lijekova

Štitnjača ili žlijezda u obliku leptira osovina je metabolizma i energetska poluga vašeg organizma. Ona je poput temeljnog mehanizma u složenom stroju jer svaka stanica u tijelu ima receptore za hormone štitnjače: trijodtironin (T3) i tiroksin (T4).

Bolesti štitnjače

Rad štitnjače može biti neuravnotežen u dva smjera:

 1. hipertireoza – ubrzani rad štitnjače ili prevelika proizvodnja hormona,
 2. hipotireoza – usporeni rad štitnjače, odnosno manjak hormona (češće).

Njihovi uzroci su:

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----
 • manjak joda u prehrani,
 • netolerancija na gluten u hrani,
 • izloženost radijaciji i teškim metalima,
 • neuravnoteženost hormona koju može uzrokovati stresan način života,
 • manjak tjelesne aktivnosti,
 • općenito loša prehrana.

Najčešći simptomi su umor i oscilacije u težini, ali poremećaj rada štitnjače odražava se i na koži, raspoloženju, radu srca i menstrualnom ciklusu kod žena.

Vrlo je važno slušati savjete svoga liječnika kada je u pitanju štitnjača, ali postoje načini da si sami olakšate probleme sa štitnjačom. Najčešće se preporučuje promjena prehrane i povećanje unosa joda, vitamina A, B3, B6 i C, cinka, selena, kalcija i omega-3 masnih kiselina.

Pritom se blagotvornom smatra vegetarijanska prehrana.

Preporučene namirnice su najčešće:

 • riba, školjke, alge i drugi morski plodovi,
 • mahunarke,
 • cjelovite žitarice,
 • orašasti plodovi i sjemenke lana ili suncokreta,
 • kokosovo ulje ili maslinovo ulje,
 • voće i povrće,
 • mliječni proizvodi s dodatkom probiotskih kultura.

Osim prehrane vam mogu pomoći opuštajuće vježbe poput yoge ili meditacije“, ističe WebMD.

Neke od namirnica koje se ne preporučuju, zbog sastojaka koji mogu omesti pravilan rad štitnjače su: crveno meso, hrana koja sadrži gluten i namirnice iz porodice kupusnjača te sva hrana koja sadrži rafinirani šećer.

Soja i sojini proizvodi se preporučuju u slučaju hipertireoze, ali nikako u slučaju hipotireoze. Slično vrijedi i za ostale namirnice pa je važno posavjetovati se s liječnikom ili nutricionistom pri njihovom odabiru.

6 blagotvornih prirodnih lijekova za štitnjaču

Rad štitnjače se uz prikladnu medicinsku terapiju može kontrolirati i nekim prirodnim biljnim pripravcima. Prije nego ih počnete primjenjivati, obavezno se savjetujte s liječnikom ili nutricionistom.

Orasi, med i rakija

Sirup ili napitak od oraha ili drugih orašastih plodova te meda i/ili rakije stari je narodni lijek. U različitim receptima piše da mlade orahe bogate jodom treba osušiti, nasjeckati i preliti rakijom (komovica) ili medom.

Nakon što pripravak odstoji najmanje mjesec dana u otvorenoj tegli koju povremeno treba promućkati, izvade se orasi, a dobiveni sirup pije se svako jutro na prazan želudac u vrlo malim količinama.

Orasi su izvrstan izvor selenija koji pridonosi boljem radu štitnjače, a med poboljšava zdravlje i imunitet.

Cimet i đumbir

Ove popularne začine lako možete ubaciti u prehranu. Đumbir sadrži magnezij koji pomaže u kontroli funkcije štitnjače, a cimet smanjuje upalu i smanjuje opasnost od usporavanja rada štitnjače.

Borove iglice

Tradicionalni ruski lijek za bolesti štitnjače su iglice bora. Bor se od davnina koristi u narodnoj medicini kao lijek za hipotireoze. Ljekovita svojstva bora mogu se koristiti tijekom cijele godine, ali najbolje u proljeće.

Iglice se koriste svježe, a njihova je ljekovitost veća ako se iglice izlome na manje dijelove. Sadrže eterična ulja, bogate su vitaminom C i antioksidansima što ih čini odličnim sastojkom tinktura za poboljšanje stanja hipotireoze.

Prije korištenja se obavezno savjetujte s liječnikom.

Ivanjsko cvijeće

Za liječenje hipertireoze preporučuju se čaj i oblozi od ivanjskog cvijeća. Čaj možete pripremiti na uobičajen način i piti triput dnevno. Oblog se priprema tako da se cijela biljka nakratko prelije ključalom vodom i odmah stavi na maramicu. Kada se malo ohladi, oblog se drži na vratu.

Treba napomenuti da ne postoji dovoljno znanstvenih dokaza koji bi potvrdili učinak ivanjskog cvijeća na rad štitnjače te su rezultati većinom iskustveni.

Aronija ili sibirska borovnica

Aronija lako uspijeva i u najtežim klimatskim uvjetima, a može se konzumirati sirova, u obliku čaja, soka ili kao sastojak različitih salata.

Nakon eksplozije u Černobilu, korištena je za ublažavanje posljedica radijacije, a s obzirom na to da stimulira rad štitnjače, posebno se preporučuje osobama s hipotireozom.

Istraživanja poput ovog pokazuju da aronija ima i druga djelovanja, poput snižavanja krvnog tlaka.

Žir

Kava od žira također regulira rad štitnjače. Ona se priprema tako da se zreli žir oguli i izreže na veličinu zrna kave. Nakon što se dobro se osuši i pohrani, uzima se onoliko zrna koliko je potrebno.

Zrna se prže dok ne postanu tamnosmeđa. Tad se grubo samelju i kuhaju kao prava kava. Pije se do dvije šalice na dan.

Djelovanje žira na rad štitnjače nije znanstveno dokazano. “Što se tiče obične kave, smatra se da ona potiskuje lučenje hormona štitnjače, ali rana istraživanja ne pronalaze vezu između ispijanja kave i povećanja rizika od razvoja raka štitnjače“, tvrde korejski znanstvenici.

Izvori:

 1. Do Natural Treatments Work for Hypothyroidism? (2018) WebMD.
 2. Grupa autora (2017) Effect of Bioactive Compound of Aronia melanocarpa on Cardiovascular System in Experimental Hypertension. Oxid Med Cell Longev. 8156594. doi: 10.1155/2017/8156594.
 3. Han, M.A., Kim, J.H. (2017) Coffee Consumption and the Risk of Thyroid Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 14(2): 129. doi: 10.3390/ijerph14020129.
 4. Sharma, H. (2018) The Connection between Walnuts and ThyroidOnlyMyHelth.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh