Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Protiv hunjavice i katara po receptu i metodi Sadika Sadikovića

Kupaj noge u toploj vodi, u nju stavi šaku-dvije soli, u svaku ruku uzmi po šaku soli te je čvrsto u ruci drži. Spusti u isto vrijeme i noge i ruke u toplu vodu, što dublje, to bolje. Ovako drži ruke u toploj vodi, dok se sva sol u ruci ne rastopi. Čim se rastopi, lezi odmah u krevet, popij čašicu kineskog čaja s rumom. Ujutro ćeš osjetiti da je hunjavica i uopće katar znatno popustio. tako čini još jednu-dvije večeri i katar će se sasvim izgubiti.

Dobro je ispiranje nosa čajem od kadulje (Salvia ofcinalis L), toplina 18°C. tome se pridoda na vrhu noža malo ugljične kiseline. To otklanja zanemarenu hunjavicu, a čuva i od gripe.

Kod težih slučajeva hunjavice uzme se jedan dubok sud s kipućom vodom i ulije se u nj mala žlica kamfor-špirita. Od papira se napravi škarnicla i stavi preko suda. Usta se zatvore, a pred nos se stavi mali otvor od škarnicla kroz koji para prolazi.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Ako je hunjavica došla od hladnih nogu, kupaj noge prije lijeganja u topli krevet u vrućoj vodi, vrućem pijesku ili s ugrijanim mekinjama, preko kojih treba omotati vunenu maramu.

Protiv hunjavice treba se što više kretati po svježem zraku jer to je mnogo probitačnije nego sjediti u toploj sobi ili leći u krevet.

Od hunjavice i prehlada sigurno se može sačuvati i na ovaj način: Čovjek koji je slab pa se neprestano nahlađuje treba tijelo ojačati sportom i gimnastikom. No kako to nije moguće svakom čovjeku, a kako se događa da i dobri sportaši obole od hunjavice, dobro je u trenutku kad čovjek osjeti da ga podilazi zima dobro zatvoriti usta i ispustiti zrak iz pluća, napeti sve mišice i u tom stanju ustrajati tako dugo dok se zbog napora mišića ne osjeti u tijelu toplina. Nakon toga može opet duboko disati, onda taj pokus nekoliko puta opetovati. tko tako čini, može za probu izlaziti nakon plesa na zimski zrak i po pola
sata u košulji na hladnom zraku stajati ili se bez cipela šetati po snijegu pa se neće nikad prehladiti.

Još je ponajbolje tko se nauči na hladno pranje, na hladne kupke, kupanje nogu jutrom i večerom u hladnoj vodi, nakon čega treba istrljati noge nečim grubim. Nadalje, tko ušmrkne svježu vodu, taj će imati malo posla s hunjavicom.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh