Connect with us
Čičak, Arctium lappa L., A. majus Bernh, Asteraceae…Privucite ljubav, sreću i blagostanje -Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

RASTE KAO KOROV, A IZUZETNO JE KORISNA ZA ZDRAVLJE: Ova biljka čuva jetru, srce, a preporučuje se i dijabetičarima! – Ljekovito bilje

Niste ni svesni koliko je čičak lekovit.

Čičak, biljka koja raste svuda oko nas ima brojna lekovita svojstva. Mnogi je nazivaju korovom, a ne znaju koliko je korisna.

Dvogodišnja zeljasta biljka sa mesnatim korenom, tamno-smeđim spolja i bledo-žućkastim iznutra. Stablo je razgranato,visine 25-65 cm. Listovi su naizmenično raspoređeni, donji su većeg prečnika, sa dugačkim peteljkama. Cvetovi hermafroditi (koji poseduju muške i ženske reproduktivne organe unutar istog cveta) su cevasti, pravilnog oblika, purpurni. i formiraju glavice dužine 3-4 cm.

Raste na neobrađenom zemljištu, pored puteva,ograda, zidova, ruševina. Mogu se upotrebljavati svi delovi biljke, ali pre svega koren.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Kad je reč o lekovitim svojstvima, biljka koja raste bukvalno svuda oko nas je prava riznica zdravlja. Kako kažu stručnjaci, jednako koristan kao ženšen i ima širok spektar delovanja – od prevencije i lečenja gastrointestinalnih do kožnih bolesti.

Listovi mladog čička su izvrstan izvor vitamina C, a može se korisiti kao dodatak jelima. S obzirom da je količina ovog vitamina zaista velika, povoljno utiče na imuni sistem.

Seme čička je dobro samo kada je potpuno zrelo, a kada se osuši potrebno ga je istucati. Ove semenke su izuzetno jak diuretik, priprema se sa vodom u razmeri od 1:10, a jednu čašu ovog napitka treba uzimati iz 3-4 puta u toku dana.

Čaj od cvetova čička ima snažno antialergijsko dejstvo koje može da spreči pojavu alergijskog osipa.

Koristi od čička

Ova biljka ima snažno lekovito dejstvo i pomaže kod stomačnih i kožnih bolesti, i gihta. U ovim slučajevima je najkorisniji prah od lišća koji se uzima 1 kašičica pre obroka i to 3-5 puta dnevno. Pije se sa toplom vodom ili čajem.

Za bolje varenje

Odličan je za stomak i creva, poboljšava varenje, a može da pomogne i odobama koje imaju problema sa čirom na želucu.

Protiv reume

Sveži listovi se koriste u slučaju reumatizma, u vidu obloga, kojima se prekrivaju obolela mesta.

Takođe se koristi i kao lek protiv kostobolje, a pozitivno deluje na zdravlje jetre, srca, a preporučuje se i osobama koje pate od dijabetesa. Veruje se da se redovonom upotrebom čaja od korena maslačka može regulisati nivo šećera u krvi.

Izvor: stil.kurir.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh