Connect with us
Recept za dug život:Snižava holesterol, čuva ćelije i nervni sistem, štiti od kancera–čaša ovog napitna dnevno SVE LEČI! - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Recept za dug život:Snižava holesterol, čuva ćelije i nervni sistem, štiti od kancera–čaša ovog napitna dnevno SVE LEČI! – Ljekovito bilje

Sok stabljike celera pun je hranjivih materija i spada među najzdravije tečenosti, zbog toga što je vrlo alkalan, vraća u ravnotežu PH vrednost organizma, koji je zbog industrijski prerađene hrane često više kiseo nego bazan.

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke bogat izvor vitamina B1, B2, B6 i C, kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. Pored toga listovi i stabljike celera puni su biljnih hormona i vrlo su vredna eterična ulja, koja blagotvorno deluju na nervni sistem i umiruju.

Celer je voma bogati natrijumom koji je drugačiji od natrijuma iz kuhinjske soli koju obično koristimo. Naime, kuhinjska so sastavljena je od netopivih neorganskoh spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. To je ujedno i jedan od razloga zašto lekari savetuju da se hrana minimalno soli. S druge strane, natrijum iz celera je topiv u vodi, pa telo može bolje da ga u potpunosti iskoristi i na taj način održi hidriranost ćelija.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Ovo su neka od najbitnijih svojstava celera za ljudski organizam

Bori se protiv kancerogenih ćelija

Celer je sadrži bar osam različitih antikancerogenih sastojaka. Naučna istraživanja sprovedena na jednom univerzitetu u SAD dokazala su da celer sadrži brojne sastojke koji sprečavaju širenje raka i usporavaju rast i razvoj kancerogenih ćelija. Sastojci koje sadrži celer moćno su sredstvo u borbi protiv slobodnih radikala, a samim tim nezamenjiva preventiva razvoju kancera, najviše debelog creva i želuca i jetre.

Snižava holesterol

Laboratorijske studije pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, značajno pomaže u smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Istraživačima Univerziteta u Čikagu dokazala su da celer smanjuje nivo lošeg holesterola za čak sedam puta, ukoliko konzumirate to dve stabljike na dan. Pokazao se i kao veoma efikasn kod pospešivanja izlučivanja žučne kiseline iz organizma, kojom se eliminiše loš holesterol

Laksativno i diuretičko dejstvo celera

Pored toga što predstavlja moćnu preventivu ovih veoma opasnih stanja kakvi su kancer i povećan holesterol. Celer je odlićan diuretik, pomaže izbacivanje viška nagomilane tečnosti iz organizma, a s obzirom da je veoma bogat biljnim vlaknima, pomaže kod bolje pokretljivosti i stimulacije creva, čime reguliše probavu, smanjuje nadutost i neprijatne gasove. Pored toga, celer je odličan detoksikator i može doprineti izbacivanju peska i kamena iz bešike i bubrega

Antiinflamatorna dejstva

Pored već nabrojaih, celer ima veoma moćna protivupalna svojstva, koja olakšavaju simptome upala kod reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, gihta, astme i bronhitisa, upale pluća i gornjih respiratornih puteva. Takođe, naučno je potvrđeno da luteolin iz celera sprečava aktivaciju puteva koji omogućavaju stvaranje upala u mozgu.

Snižava krvni pritisak i čuva krvne sudove

Istraživanja su potvrdila da sedmodnevno konzumiranje soka od celera može sniziti nivo krvnog pritiska i za više od 10 procenata. Aktivni hemijski spojevi iz celera pomažu da se mišići oko krvnih sudova opuste i rašire, što omogućava lakši protok krvi. Ovaj hemiski spoj takođe utiče na smanjenje nivoa hormona stresa, koji je dilimično odgovoran za skokove krvnog pritiska. Sve ovo doprinosi manjem naporu krvnih sudova i smanjenju oštećenja koje trpe usled povišenog krvnog pritiska.

Najdelotvornija kombinacija namirnica za sok od celera

Najjednostavnije je koristiti sokovnik i kombinovati celer sa drugim voćem i povrćem. Celer se odlično uklapa i nadopunjuje sa drugim voćnim i povrćem, što je idealna kombinacija.

Potrebni sastojci za sok od celera:

 • 2 šake spanaća
 • pola krastavca
 • 1/4 stabla celera
 • 1 grančica peršuna
 • 4 lista sveže mente
 • 3 šargarepe
 • 2 zelene jabuke, oguljene
 • 1/4 pomorandže
 • 1/4 limete (čisti, protiv kamenca u bubregu)
 • 1/4 limuna (dobar za sve, čisti, umiruje, osvježava, štiti od virusa)
 • đumbir, veličine palca

Sve sastojke stavite u blender i dobro ispasirajte. Sok popijte odmah pošto ga napravite

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh