Connect with us

Priroda i zdravlje

Ređuvelak: napitak za čelični imunitent – Ruski Travar

Ma koliko se trudite da ojačate odbrambeni sitem organizma nećete uspeti ako imate problem sa probavom. Nezdrava ishrana, loša ekologija, antibiotici i druga “hemija” sve su to faktori rizika koji negativno utiču na crevnu mirkofloru. Međutim mirkobiom je presudan za stanje imuniteta. Da bi ste vratili to u normalu napravite ređuvelak – prirodni probiotik koji potpomaže varenje.

Ređuvelak je napitak od fermentisanih žitarica ili povrća. Izumela ga je En Vigmor. Litvanka koja je odrasla u SAD-u i mnogo je doprinela popularizaciji zdrave ishrane.

Ređuvelak je postao veoma tražen i popularan prvo među pripadnicima vegetarijanstva, ali sada recepte ovog naptika međusobno dele bukvalno sve američke i europske domaćice. Iako je ukus ređuvelaka dosta specifičan, mnogi ga vole – s obzirom da on veoma povoljno utiče na zdravlje.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Lekovita svojstva ređuvelaka:

  • Bori se sa lošim bakterijama u crevima i deluje kao prirodni antibiotik
  • Stvara u crevima zdravu mirkofloru koja pomaže varenju
  • Ima antiupalno dejstvo
  • Sadrži mnogo vitamina grupe B, C, E

Recepti

Ređuvelak od žitarica

Stavite u staklenu teglu čašu pšenice, heljde ili ovasa pa prelijte sa 3 čaše filtrirane vode. Ostavite 8 sati da se natapa. Nakon toga procedite žitarice kroz gazu i ponovno dodajte 3 čaše čiste filtrirane vode. Menjajte vodu na svakih 8 sati dok se ne pojave klice na žitaricama.

Proklijale žitarice dobro operite pa prelijte sa 6 čaša čiste filtrirane vode. Poklopite teglu gazom i ostavite 2-3 dana da odstoji na tamnom mestu. Nakon toga procedite napitak i stavite ga u frižider.

Popijte pola češe ređuvelaka 3 puta dnevno pola sata pre jela.

Ređuvelak od kupusa

Pola kilograma svežeg kupusa iseckajte i stavite u blender. Prelijte kupus sa 800 ml vode i isitnite smesu u blenderu. Prespite masu u staklenu teglu i poklopite gazom. Ostavite 3 do 5 dana na tamnom mestu da odstoji na sobnoj temperaturi. Povremeno promešajte smesu. Kada napitak zamiriše na kiseli kupus procedite ga i stavite u frižider.

Popijte pola češe ređuvelaka 3 puta dnevno pola sata pre jela.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh