Connect with us
Ni ne slutite koliko je jabukovo sirće dobro za kožu: Ako se ovako koristi uklanja i najdublje bore za mesec dana! - Ljekovito bilje

Priroda i zdravlje

REŠENJE ZA POPUCALE KAPILARE NA NOGAMA – Stari Travar

Tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom, kao i primena biljnih preparata – sigurnoće dati rezultate

Pucanje kapilara uzrokuju brojni faktori, od kojih najvažniju ulogu igra onaj genetski. Naročitorizični periodi za nastanak ovog problema jesu pubertet, trudnoća i menopauza, a rizik raste i usled korišćenja kontraceptivnih pilula. Osobe svetle puti, one koje dugo stoje i gojazni ljudi takođe se često suočavaju s pucanjem kapilara. I sa starenjem raste rizik, jer koža postepeno gubi elastičnost, pa samim tim češće dolazi do povreda i pojave proširenih kapilara. Kako se koža s godinama tanji, tako kapilari postaju sve upadljiviji.

BILJNE KUPKE

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Ove lekovite biljke vrlo su efikasne u slučaju proširenih i ispucalih kapilara, a mogu se koristiti u  vidu kupki. Pomešajte jednake delove kamilice i nevena, a zatim prelijte to ključalom vodom i ostavite da odstoji neko vreme. Koristite kao kupku za noge. Ako se kupka u međuvremenu ohladi, možete dodati još tople vode. Takođe, možete umočiti peškirić u pripremljenu kupku i stavljati ga kao oblogu na problematična mesta. Osim  nevena, s kamilicom možete pomešati hrast. U ovoj kupki treba da držite noge pola sata svakog dana u nedelji. Osim toga, preporučuje se svakodnevno tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom.

POMOĆI ĆE VAM JABUKOVO SIRĆE

Procenat kiseline u sirćetu ne treba da bude veći od pet odsto, a terapija se ne sme primenjivati na licu. Pamučnu krpicu natopite sirćetom i prebrišite njome problematično mesto. Postupak ponavljajte nekoliko puta dnevno tokom tri-četiri nedelje. Ovo je jedna od najefikasnijih prirodnih metoda za uklanjanje proširenih i ispucalih kapilara.

NAJEFIKASNIJI MELEMI (Milka Matešić, Bihać)

Recept 1

Stavite u šerpu 100 g kozjeg sapuna i istopite ga na pari. Dodajte tome 200 ml ovčijeg mleka i 15 kapi etarkog ulja lavande. Sipajte to u  staklenu teglu i triput dnevno mažite popucale kapilare.

Recept 2

Istopite na pari 200 g opranog svinjskog loja, pa dodajte tome 50 g nevena i 30 g kunice. Dobro izmešajte i dodajte nekoliko kapi etraskog ulja nane. Zatim to procedite i naspite u staklenu teglu. Triput dnevno mažite popucale kapilare.

Recept 3

U 3 dl ekstradevičanskog maslinovog ulja sipajte 100 g istucanog divljeg kestena i 20 g usitnjene hrastove kore. Zatvorite to i ostavite da odstoji 15 dana (svakodnevno promućkajte). Zatim procedite i koristite za masažu.

ŠTA PREPORUČUJE TRAVARKA

Ivana Juničić Jović, Pančevo

OBLOGE

Prokuvajte litar vode i dodajte po kašiku trave ruse i crnog sleza. Poklopite to i ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procedite.Izdvojte količinu potrebnu za oblogu, a ostatak čaja popijte u malim gutljajima tokom dana. Vatu potopite u čaj, pa oblogu aplicirajte na problematičnu regiju i umotajte predmetom od čiste vune. Ponavljajte tretman 21 dan.

ČAJ

Kašičicu lipe prelijte šoljom kipuće vode. Ostavite to da odstoji 10 minuta poklopljeno. Pijte dve do tri šolje čaja dnevno. U čaj obavezno dodajte limuna.

Izvor: Stari travar, broj 6, decembar 2019 – januar 2020.g.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh