Connect with us

Priroda i zdravlje

Rešite problem oticanja nogu bez lekova i skupih preparata – Stari Travar

Ivana Jelčić iz Novog Sada

Noge mi više ne otiču. Bez lekova i skupih preparata – rešila sam se oticanja nogu. Peršun – njegov koren i list pomogao mi je da hodam bez bolova u nogama, ali i da leti nosim sandale bez „jastučica“ na stopalima

 Osmosatni kancelarijski posao, uz dugo sedenje, pa rad u kući i još milion obaveza povezanih s vikendicom- sev je to rezultiralo bolnim oticanjem nogu, s čime sam se godinama mučila. Lekovi koje sam pila pomogli su mi tek teliko da izbacim višak vode iz organizma, ali ne i da se rešim neugodnih bolova u nogama, naročito u stopalima. Kreme i skupi preparati u mom slučaju dali su kratkoročan rezultat. Nekoliko dana bila bih mirna, a onda bi se problem ponovo javio. Otok i bol uticali su na kvalitet mog života, pa sam počela tražiti prirodan način na odagnam tegobe. A onda mi je mamina prijateljica dala recept koji je pomogao i njoj i njenoj majci. U pitanju je čaj koji generacijama provereno daje odlične rezultate. Evo kako ga pripremam i pijem.

Spasonosni recept

Kašiku isitnjenog peršunovog lista (nikad ga ne sečem nožem, nego ga trgam prstima) prelijte sa 400 ml do 500 ml provrele vode. To poklopite i ostavite da stoji preko noći, najmanje deset sati. Ujutro to procedite, pa dodajte sok od jednog limuna. Dobijeni čaj procedite u tri dela- i popijte tokom dana. Sve to uradite i narednog dana. Dakle, pijte čaj dva dana zaredom, a zatim pauzirajte tri-četiri dana.

Sledeći put iseckajte koren peršuna (takođe vam treba jedna kašika), a zatim ga prelijte istom količinom kipuće vode.  Poklopite i ostavite da stoji tokom cele noći. Opet procedite, dodajte limunov sok i opet pijte triput dnevno. Nemojte dodavati nikakav sećer, niti med, pa čak ni steviju. Sve ponovite i narednog dana. Videćete koliko će vam biti lakše već posle dva dana, a veliko olakšanje očekujte kad popijete i čaj od peršunovog korena. Ovaj provereni stari recept primenjujte sve dok otok i bol potpuno ne nestanu. Od bake Marije, žene koja mi je dala pomenuti recept, čula sam i to da je ovaj čaj odličan za čišćenje bubrega.

PROBLEM REŠEN ZA SAMO MESEC DANA

Meni je trebalo skoro mesec dana da se rešim svih tegoba, ali vredelo je čekati, jer su mi sad noge lagane kao pero, ništa nije teško da uradim, a i noću bolje spavam. Možete li zamisliti koliko sam bila srećna kad sam ponovo obukla omiljene sandale? Kaiš oko gležnja nije se usecao, a bolni jastučići na risu više se nisu pojavljivali. Ponovo mogu nositi i štikle, koje sam zbog bola i otoka ostavila po strani. Ne treba da kažem da mi se i samopouzdanje popravilo. Poslednjih godina, čim počnu velike vrućine, nekoliko puta preventivno pripremam ovaj čaj, koji od srca svima preporučujem.

Izvor: Stari travar, broj 2, april-maj 2019.godine

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh