Connect with us
Kako se gaji amarilis, u kući ili bašti: Prelepi vatreni cvet svakome uspeva!

Korisni saveti

Sada je pravo vreme da posadite amarilis: Nema lepšeg cveta od ovog! Evo kako se pravilno gaji u kući i na balkonu!

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Amarilis ili kameni cvet se sadi od novembra do februara, a cveta od maja do juna.

Veliki raskošni cvetovi amarilisa ili, kako ga još nazivaju, prugastoga sunovrata ili vitezove zvezde ili kameni cvet ulepšavaju prostor i u zimskim mesecima. Iako se mnogi još nisu s njim upoznali, oni koji su ga barem jednom videli žele njegovom lepotom da obogate svoj životni prostor.

U moru prolećnog cveća jedan cvet koji će zasigurno privući vašu pažnju i koji ćete poželeti u svom domu ili vrtu je amarilis. Već samo ime cveta govori nam koliko je poseban. Naime, ova lukovičasta biljka potiče iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka novembra pa do februara, a cveta u maju i junu, tako da ako mislite da ste zakasnili kako biste je posadili još niste.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Amarilis ima uske duge listove i uspravnu čvrstu stabljiku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvetove u obliku trube. Cvetovi ove atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narandžastoj, crvenoj, beloj i dvobojnoj boji, a tolika raznolikost čine ovu biljku veoma privlačnom.

Ukršatnjem sorti na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvetova.

Neke od zanimljivosti cveta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju promer cvetova do šest centimetra.

Gajenje i nega amarilisa

Gajenje i održavanje ove sobne biljke, voma je lako. Nakon cvetanja amarilisa potrebno je odseći dršku na nekih 10 cm od korena. Na proleće, biljku stavljate na neko toplo mesto gde je temperatura do 15 stepeni Celzijusa, sa dosta svetlosti.

U maju, amarilis presadite iz saksije u dvorište, gde će joj više odgovarati i svetlost i sunce. Ako nemate baštu, posadite je u dublju saksiju, pa je iznesite na balkon.

Amarilis, na balkonu ili u dvorištu, može da bude do kasne jeseni, kada se koren skraćuje na oko 4cm, pa se presađuje u saksiju i unosi u kuću, na toplo mesto.

Tokom jeseni smanjite zalivanje ove biljke, kako bi ona mogla da “zaspi” i ponovo se “probudi” na proleće.

Ako planirate da ove godine kažete sudbonosno “da” razmislite o amarilisu, jer bi se on zasigurno idealno uklopio u romantičan buket ili kao smostalna cvetna dekoracija na stolu.

Izvor: stil.kurir.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Korisni saveti

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh