Connect with us

Agro kutak

SAVET ISKUSNOG BAŠTOVANA Jagode koje zasadite u avgustu daju najveći prinos

Jagode možete da sadite u leje zajedno sa peršunom, crnim i belim lukom, zelenom salatom.

Ako želite u proleće da imate veliki prinos jagoda, najbolje je da iste posadite u avgustu u svoju baštu. One koje su pustile mlade izdanke, lepo prebacite u nove leje.

Evo šta treba da znate o pravilnoj sadnji jagoda:

Prvo, morate da znate da jagode nisu biljke koje zasadite sada, pa ih slobodno zaboravite narednih deset godina. Na njima se mora stalno raditi. Jagode najbolje rađaju tokom prve četiri godine na istom mestu, pa ih iskusni baštovani najčešće sade u četiri visoke leje kako bi mogli da im menjaju položaj svake godine, prenose penzionisani.rs.

Za sadnju ili promenu mesta treba izabrati oblačan dan, tako će se bolje primiti

Jagode možete da sadite u leje zajedno sa peršunom, crnim i belim lukom, zelenom salatom, celerom, cveklom i šaragrepom, jer uz njih jagode daju najbolji prinos.

Neke biljke nikako ne smeju da se sade blizu jagoda, a to su patlidžan, krastavac, paprika, kupus i krompir.

Koju sortu jagoda je najbolje odabrati
Razmislite o veličini jagoda: što su krupnije to bolje. Najbolje je gajiti jagode koje daju plodove dva puta u sezoni. Neke od najboljih sorti su Elizabeth II, Selva, Elsanta, Kent, Kimberly, Bereginya, Florence, Valerie

Kako posaditi jagode

Za jagode je najvažnije da su posađene na plodnoj zemlji koja je dobro osvetljena. Za najbolji rast, razvoj i prinos neophodan je kompost, soli kalijuma, urea i superfosfat.

Razmak između sadnica jagoda mora biti najmanje 30-40 centimetara. Dubina mora biti tolika da se koren jagode fino i slobodno smesti, bez stiskanja i tako da se koren lepo pokrije zemljom. Ako viri iznad zemlje, tokom zime će se smrznuti. Najbolji položaj je onaj u kojem je najniži list u ravni sa zemljom.

Pre postavljanja sadnice u zemlju, u svaku rupu sipajte malo vode.

Samo prve „brkove“ jagoda treba zadržati, jer su jedini jaki, a ostale treba odseći i baciti.

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh