Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Savjeti i lijekovi za mijenu kod žena Sadika Sadikovića

Mijena kod žena prirodni je zakon, ali koji ipak loše utje če na cjelokupni organizam. Mjesečno pranje dolazi neposredno, ili ranije ili kasnije, ili suviše, ili premalo. Traje ili prekratko, ili se odviše produlji, pa se prije reda opet vraća. Slabunjave, boležljive žene, ili žene koje teško rade dolaze prije u mijenu i mnogo više trpe nego žene koje su pošteđene teškoga rada i raznih životnih trzavica. Žene jake građe i zdrave nemaju kod toga mnogo nevolje. Neke u ovim godinama odebljaju, a u nekima prevlada nagon za često spolno općenje. Opće su pojave: navala krvi u glavu, rastrojeni živci, omaglica, nesanica, bol glave, zujanje u ušima, jako znojenje, nemoć i velika slabost.

Slabe žene moraju se dobro hraniti, i to mesom, zeljem, kuhanim i pečenim tijestom, orasima, lješnjacima, bademom, šećerom i medom. Češće treba uzeti kokoš pa je kuhati s prekrupom od pšenice ili ječma, zatim kuhanu pšenicu ili ječam s dosta mlijeka i svakovrsnog voća. Naprotiv, žene koje naginju debljini moraju odbaciti brašnena i slatka jela, šećer i krumpir, a jela koja uzimaju treba sasvim malo začiniti.

Za vrijeme mijene treba dnevno uzimati jednu do dvije šalice čaja, i to uvijek po gutljaj. Za čaj se uzme po 6g kunice, macine trave, bazge, gospine trave, željezanke, preslice, a po 3 g kantarije, korijena iđirota i pelina, što se na jednu litru vode preko noći potopi, ujutro s 3 žlice meda ukuha jedna trećina. Kod navale krvi u glavu uzima se po 15 g izgnječenih boba smrekovih i preslice, pa s tri četvrt litre vode dobro poklopljeno pola sata kuha; toga čaja preko dana se popije veća šalica, uvijek po gutljaj.
Odijelo i obuća neka su dosta komotni da nigdje ne stežu. Visoke pete treba s cipela skinuti i paziti da je probava u redu. Osim toga se dnevno cijelo tijelo 4 do 5 sekundi s pola octa i pola vode opere, a svaki drugi dan uzme 8 do 10 sekundi hladna polubanja. ako je navala krvi u glavu velika, onda svaki dan, svaku večer potrebno je uzeti irigaciju s odvarom od hrastove kore 1 i pol dag na jednu i pol litru vode, kuhati 20 minuta. 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh