Connect with us

Trikovi i savjeti

SAVJETI: Najbolji trikovi chefa Gordona Ramsaya za kuhanje bez muke

Ako ko zna skuhati jelo bez greške, onda je to Gordon Ramsay. Ovaj slavni televizijski kuhar, osim što sprema fantastična jela, u rukavu ima i dosta trikova kako maksimalno iskoristiti sve što hrana pruža i pritom u što kraćem vremenu obaviti lagane i teške zadatke u pripremi jela.

S ogromnim iskustvom i godinama rada u kuhinji, Ramsay je otkrio 14 najboljih savjeta i trikova u kuhinji s kojima ćete i vi kuhati kao profesionalac.

1. Podesite grubost vašeg crnog bibera tako što ćete olabaviti ili zategnuti maticu na svom mlinu za biber.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Iako se to nekima može činiti jasno i očito, podešavanje veličine bibera je lako kao zatezanje ili otpuštanje matice na vašem mlinu. Grubi crni biber je najbolji za jela poput odreska, gdje želite hrskavu teksturu s intenzivnim okusom, a fino mljeveni biber najbolji je za glatke sosove u kojima želite finiji okus bez ikakve teksture.

2. Da biste dobili više soka iz limuna, stisnite ih i zarolajte po pultu prije nego što ih iscijedite.

Ovo pomaže unutrašnjim opnama limuna da se olabave te da dobijete više soka iz limuna. Ovaj trik također funkcionira i s limetom, koja je manja i tvrđa od limuna pa je još teže iscijediti sav sok.

3. Kad god koristite plastičnu foliju, lagano navlažite ploču za rezanje kako biste je spriječili da se zalijepi.

Ovo će osigurati da se folija ne zalijepi za dasku za rezanje ili neku drugu podlogu. Samo je potrebno paziti da ne koristite previše vode.

4. Kad god pečete s folijom, provjerite je li sjajna strana gore.

Mat strana bolje izolira toplotu tako da želite biti sigurni da je to strana koja dodiruje hranu – dok sjajna strana treba biti okrenuta prema van.

5. Kad god pravite pire od krompira, kuhajte krompire s korom i ogulite ih dok su još vrući.

Sljedeći put kad budete pravili pire, učinite kao što chef Ramsay radi i ogulite krompire nakon kuhanja kako ne biste dobili vodenu kašu.

6. Prilikom usitnjavanja bijelog luka, dodajte na dasku za rezanje prstohvat soli kako biste ga lakše usitnili.

So djeluje kao abraziv i pomaže “razbiti vlakna” bijelog luka. Ovo je korisno kada ga želite što bolje usitniti za jela poput glatkih sosova i pirea.

7. Završite svoje kajganu hladnom creme fraîche kako biste jaja brzo ohladili i spriječili da se prekuhaju.

Ovaj jednostavan trik, koji je postao popularan nakon što ga je demonstrirao u epizodi “MasterChefa”, brzo hladi jaja pa prestaju kuhati i dodaje dodatnu masnoću kako bi jaja ostala kremasta.

8. Stavite sir u zamrzivač 10 minuta prije nego što ga počnete rendati.

Tako ćete lakše narendati sir, umjesto da ga pokidate.

9. Umjesto čupkanja začinskog bilja, bolje je jednim brzim potezom noža ih sve podjednako odrezati.

Samo držite biljke naopako i nožem odrežite listove začina. Na kraju ćete dobiti nekoliko stabljika koje su još pričvršćene, ali ćete ih moći lakše obrati nego da ste to radili jednu po jednu stabljiku.

10. Koristite listove lazanja za jela s gustim i teškim sosovima.

Poput tagliatella, listovi lazanja su idealan oblik tjestenine za uparivanje s debelim, gustim sosovima. To vam omogućava da dobijete savršen omjer sosa i tjestenine. Ramsay sparuje listove lazanja s teškim sosovima poput onog od gljiva, ali se mogu jesti i s drugim gustim sosovima.

11. Ogulite kivi bez muke – kašikom.

Samo izrežite kivi na pola, a zatim “ugurajte” kašiku između kože i mesa kivija i kružnim pokretom uz kožu kivija odvojite meso.

12. Isperite ruke u limunovom soku nakon rezanja ljutih paprika kako biste se riješili osjećaja pečenja.

Ako ste ikada protrljali oči nakon rezanja ljutih paprika, znate koliko to može biti bolno. Da biste se riješili dugotrajnog osjećaja pečenja na rukama, Ramsay predlaže ispiranje ruku u svježem limunovom soku nakon rezanja.

13. Brzo ogulite cijelu glavu bijelog luka razbijajući i tresući ga između dvije zdjele.

Lagano razbijte glavu bijelog luka na dasci za rezanje, stavite ga u zdjelu, stavite drugu posudu na vrh ove u kojoj je bijeli luk i protresite 10 sekundi. Ljuskice će se same odvojiti od luka, a sitne ostatke ćete lagano odstraniti rukom.

14. Voće će brzo dozreti ako ga stavite s bananom u papirnu kesicu.

To pomaže koncentriranju etilenskog plina, što će zauzvrat pomoći bržem sazrijevanju plodova. Koristeći ovu metodu neki plodovi mogu sazreti u samo jednom danu.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Trikovi i savjeti

Na vrh