Connect with us

Ljekovito bilje

SEČUANSKI BIBER: Ubija sve loše bakterije u hrani i telu, topi kalorije i briše celulit! – Ljekovito bilje

Sečuanski biber naziva se još kineski korijandar, a sastavni je deo azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinuje sa slanim i slatkim jelima…

Sečuanski biber važan je začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše poveznice s klasičnim biberom.

Dobija se od dve vrsta biljaka iz roda Zanthoxylum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim poslasticama.

U narodnoj kineskoj medicini taj se začin vekovima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje ne može da bira poreklo i svežinu namirnica.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Uz to ljuti su začini poznati i kao “čistači creva”, koja čiste od neželjenih bakterija. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrstan alat u mršavljenju i suzbijanju celulita.

Kako ga koristiti?

Sečuanski biberu zrnu najbolje je lagano tostirati u tiganju pa potom samleti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna bacaju se jer imaju gorak ukus i teksturu nalik na pesak koja može upropastiti ukus hrane.

Začin se obično dodaje na kraju kuvanja, a posebno se dobro kombinuje sa zvezdanim anisom kao i đumbirom u pripremi azijskih poslastica. U kombinaciji s čilijem u prahu dobija se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela.

Neki tvrde da sečuanski biber u ustima izaziva senzacije slične gaziranim pićima. Nakon konzumacije može se primetiti peckanje, utrnutost i lagano “zujanje”. Pripazite u doziranju jer ovaj biber ima alkalnu pH-vrednost, pa veće konzumacije mogu izazvati trnce i obamrlost usana.

Izvor: stil.kurir.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh