Connect with us

Ljekovito bilje

SLATKO OD ŠIŠARKI – Stari ruski lijek /RECEPT/ – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Slatko od šišarki – Ljekovite smjese od izdanaka četinara poboljšavaju imunitet i pomažu u borbi protiv plućnih oboljenja.

U borbi protiv virusa gripa i drugih bolesti koje nastaju kao posljedice pada imunitea, vaši najbolji prijatelji mogu da postanu jeline šišarke.

Ako ih pripremite na način koji predlažu Irina Volovik i Natalija Vasilenko, budite uvjereni da je u vašim rukama čudo koje će pomoći da imate imunitet kao Supermen!

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Jeline šišarke su lako dostupne i besplatne, budući da ih ima gotovo svuda, a prvi i najvažniji korak je pronaći čisto mjesto gde rastu ove mirišljave četinarske ljepotice pune zdravlja. Mogu se brati do kraja jula, a za pripremu je potrebno oko dvadeset mladih, mekih šišarki dužine palca. Za recept mogu da posluže i tvrđe, starije šišarke, ali njih treba izbjegavati.

Tinktura od šišarki

Čudesna tinktura od šišarki podiže imunitet, smiruje kašalj, ublažava bronhitis i probleme sa plućima, okrepljuje organizam i očvršćuje zglobove i kosti. Prema receptu Irine Volovik, za pripremu ove tinkture, osim dvadesetak malih šišarki, potrebna je i votka.

Recept za tinkturu Irene Volovik
Operite šišarke i dobro ih osušite. Svaku šišarku presijecite na pola i stavite u teglu (za teglu od litre potrebno je 20 manjih šišarki).

Kad napunite teglu prepolovljenim šišarkicama, nalijte do vrha votkom ili 40% alkoholom. Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji dvije nedjelje na tamnom mjestu. Tinkturu procijedite i čuvajte u zatvorenoj staklenoj posudi.

Upotreba:
Za jačanje imuniteta: jednom dnevno, pola sata prije jela. Za bolesti pluća, kostiju, tiroidnu žlijezdu i zglobova piti tri puta dnevno po kašiku tinkture rastvorene u čaši vode, a probleme sa štitnom žlijezdom.

Slatko od šišarki

Slatko od šišarki je drevna ruska poslastica, ali i lijek, osmišljen da “prevari” djecu koja vole slatkiše, a imaju probleme sa plućima i imunitetom ili drugim bolestima. Recept Natalije Vasilenko, koji uspiješno leči bronhitis i bolesti pluća, a djeca ga obožavaju.

Recept Natalije Vasilenko
Krajem proljeća uberite jeline šišarke na čistom mjestu, operite ih i stavite u posudu za kuvanje.

Priprema: koliko imate šišarki, srazmjerno tome dodajte vodu i šećer: na kilogram šišarki sipa se litar vode (da šišarke budu prekrivene) i kilogram šećera. Sve se stavi na vatru i pusti da ključa pet minuta, a potom se skloni na stranu da odstoji 10 do 12 sati.

Uklanjajte penu da slatko bude bistro.

Po isteku vremena proceduru treba ponoviti. Tečnost se stavi na ringlu, a kad provri, kašikom se uklanja pjena da sirup ne bi bio mutan, već providan. Poslije pet minuta ključanja, posuda se skloni i ostavi da odstoji 10 do 12 sati.

Poslije ovog perioda, sirup po treći put treba da provri, pjena se skida dok smjesa ključa, a zatim, dok je još vruće, u sterilisane tegle sipa se vrelo slatko. Od kilograma jelinih šišarki dobićete oko dva kilograma slatka.

Ovaj ljekoviti sirup, koji se koristi po potrebi, uglavnom prije jela, jača pluća, zglobove i kosti i pomaže u borbi protiv bolesti koje nastaju zbog slabljenja imuniteta.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh