Connect with us
Ni ne slutite koliko je jabukovo sirće dobro za kožu: Ako se ovako koristi uklanja i najdublje bore za mesec dana! - Ljekovito bilje

Korisni saveti

Smanjuje apetit i čuva srce – Hrana koja bi trebalo da bude redovni gost na vašem stolu, čak i ako vam nije najomiljenijeg ukusa

Iako vam se možda ne dopada gorak ukus hrane poput grejpfruta, rukole, jabukovog sirćeta i prokelja, ove namirnice često kriju tajnu za održavanje optimalnog zdravlja i upravljanje apetitom. U ovom članku, istražujemo zašto je gorčina važna za vašu ishranu, kako možete inkorporirati ove namirnice u svoj jelovnik, i koje sve benefite možete doživeti.

Gorčina hrane može izazvati specifičan oštar ukus, ponekad kombinovan s elementima slatkoće ili kiselosti, što čini ovu grupu namirnica izazovnom za neka nepca. Ipak, nutricionisti naglašavaju da je upravo to svojstvo gorke hrane od suštinskog značaja za zdravlje vaših creva i procesa varenja. Gorčina podstiče aktivnost organa za varenje, smanjuje apetit i stimuliše lučenje probavnih sokova u gušterači. Ove koristi posebno su izražene ukoliko konzumirate sok od grejpfruta pre obroka ili dodate gorke namirnice u svoje jelovnike, savetuje Kristina Eser, profesorka na nemačkom Univerzitetu za prevenciju i upravljanje zdravljem.

Zašto je gorčina korisna za vaše zdravlje?

Gorki sastojci igraju ključnu ulogu u procesu varenja, stimulišući proizvodnju želudačne kiseline i žuči. Ovo značajno olakšava razgradnju masnih namirnica i poboljšava apsorpciju hranljivih sastojaka. Pored toga, gorčina hrane smanjuje osećaj gladi i potrebu za slatkim, što predstavlja prednost za osobe sa dijabetesom ili one koje teže održavanju zdrave telesne težine.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Profesorka Eser dodaje da gorki sastojci imaju izrazito protivupalno dejstvo, što može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti. Kombinovanje gorke hrane sa drugim sastojcima, poput dodavanja radiča u salatu ili uključivanje šargarepe u obrok, čini konzumaciju ovih namirnica ukusnijom i lakšom.

Raznovrsnost gorčih namirnica

Na listi gorčih namirnica nalaze se prokelj, karfiol, brokoli, grejpfrut, kupus, korijander, čaj od maslačka, špargle, crna čokolada, kelj, rukola, radič, jabukovo sirće, zeleni čaj… Važno je napomenuti da gorko zeleno povrće, kao što su rukola, kelj i brokoli, obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima, uključujući vitamine A, C, E, kalcijum, kalijum i magnezijum. Na primer, maslačak, koji se odlikuje gorčim ukusom, sadrži čak osam puta više antioksidanata, trostruko više vitamina A, pet puta više vitamina E i dvostruko više kalcijuma u poređenju sa spanaćem.

Upozorenje o uzimanju lekova i gorčine

Važno je biti svestan da konzumiranje soka od grejpfruta može uticati na efikasnost određenih lekova, povećavajući ili smanjujući njihovu apsorpciju. Ovo je posebno relevantno za lekove koji se koriste u kontroli holesterola ili lečenju kardiovaskularnih bolesti, upozorava profesorka Eser. Preporučuje se savetovanje s lekarom ukoliko koristite određene lekove i planirate redovnu konzumaciju gorčih namirnica.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Korisni saveti

Na vrh