Connect with us
Pet razloga zašto treba jesti mladi luk

Ljekovito bilje

SNAŽAN BORAC PROTIV MNOGIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA: Evo zašto je dobro jesti mladi luk, a naročito zeleni deo! – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Pet je jakih razloga zašto se mladi luk mora naći na vašoj trpezi.

Stiže sezona mladog luka, koji mnogi vole zbog ukusa, a ni ne slute da je prava riznica minerala i vitamina, kao i da je odličan u zaštiti zdravlja kompletnog organizma. Posebno dobar za zdravlje je zeleni deo ovog moćnog povrća.

5 je razloga zašto je dobro redovno jesti mladi luk, a to su:

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Štiti srce

Mladi luk je bogat antioksidansima koji štite ćelije u telu od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Pored toga, postoje indikacije da, mladi luk može da reguliše nivo krvnog pritiska, ali i smanji rizik od nastanka krvnog ugruška.

Dobar je za vid

Štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti rožnjače. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovaj vitamin mogu da pate od noćnog slepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko 3 posto dnevnih potreba vitamina A.

Jača kosti

Vtamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko 2 posto vitamina C.

I jedan i drugi vitamin važni su sa gustinu i čvrstinu kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.

Može da reguliše holesterol i šećer u krvi

U ovom slučaju, zeleni deo luka je vrlo moćan. Istraživanjima je utvrđeno da povoljno deluje na nivo holesterola i šećera u krvi.

Popravlja kvalitet kože

Mladi luk pomaže telu u proizvodnji kolagena koji je važan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama. Ako želite mladoliki izgled, neka se mladi luk nađe redovno na vašoj trpezi.

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh