Connect with us
Sokovima do samoizlječenja-Iscijedi voćku i pucaj od zdravlja i energije! - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Sokovima do samoizlječenja-Iscijedi voćku i pucaj od zdravlja i energije! – Ljekovito bilje

Doktor Norman Voker (1866 – 1984), američki dijetolog, tvorac je i začetnik sokoterapije ili “žive hrane”, općeprihvaćenog sistema samoizlječenja. Ovaj sistem u svome načinu ishrane primjenjuju i velike svjetske zvijezde poput Džulije Roberts i Šeron Stoun.

Tvorac sokoterapije, američki dijetolog dr. Norman Voker, živio je punih 118 godina što predstavlja najbolju potvrdu korisnosti i ispravnosti njegovog sistema. Voker je smatrao da čovjek treba da pije sokove u onoj mjeri u kojoj mu to pruža zadovoljstvo. Ali, tvrdio je, za postizanje vidljivih rezultata neophodno je popiti najmanje 0,6 litara soka na dan.

Danas, hiljade ljudi mogu posvjedočiti da su se izliječili zahvaljujući njegovim savjetima.

Među njima je i Džej Kordik, koji se izliječio od raka, a kasnije postao blizak saradnik dr. Vokera. Ovaj dijetolog je vrlo popularan u Americi, ne samo zato što je živio 118 godina. U 102-oj godini se oženio i dobio sina. Njegove savjete slijede, a sistem sokoterapije primjenjuju i velike zvijezde poput Džulije Roberts, Šeron Stoun…

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Da bismo organizam održali u odličnoj formi, a također se naslađivali okusom omiljenih sokova, neophodno je naučiti kako ih pripremati. Ovdje se pojavljuje još jedno pitanje: jesu li konzervirani sokovi isto tako korisni kao i svježi?

Sve do sada naučnici – dijetolozi nisu došli ni do kakvog zaključka u tom pogledu. Jedni smatraju da konzervirani sokovi nemaju korisne tvari i komponente kojima se mogu pohvaliti kao prirodni, da njihovo korištenje u medicinske svrhe nema smisla, odnosno da je jedina njihova namjena – zadovoljiti žeđ. Drugi su uvjereni u to kako su konzervirani sokovi također korisni, zato što u procesu kozervacije praktično ne gube čudesna svojstva.

Jedno je sasvim izvjesno: proces konzervacije ne lišava sokove svih vitamina i korisnih tvari, ali značajno mijenja njihov hemijski sastav.

Zato ih je, smatrao je dr. Normal Voker, besmisleno koristiti za rješavanje zdravstvenih problema. Sokoterapija koristi isključivo svježe sokove; u protivnom nećete postići željeni učinak.

CIJEĐENJE SOKA

Prije nego što se pojavi na našem stolu, sok je potrebno iscijediti iz svježeg voća. Pri tome, to treba uraditi pravilno, trudeći se da se ne izgube korisne tvari koje voće sadrži. Prije toga je neophodno sakupiti plodove i pridržavati se svih pravila njegovog čuvanja. Npr. sok se može pripremiti od zamrznutih proizvoda zato što niske temperature ne utječu na njegov kvalitet, a termička obrada, suprotno, uništava korisne tvari.

KOD POJAČANOG LUPANJA SRCA I ARITMIJE

Za liječenje tahikardije (pojačanog lupanja srca) i aritmije mogu se koristiti različiti sokovi. Preporučujemo vam tri najdjelotvornija po mišljenju onih koji su primjenjivali Vokerovu sokoterapiju.

SOK I – POTREBNO JE: dvije četvrtine čaše soka od šljive ranke (džanarika, ringlo, trnošljiva, okruglica, šljiva krupna, okrugla žutorumena ploda), dvije četvrtine čaše soka od banane, jedna četvrt čaše soka od limuna. Dobro promiješajte neposredno prije upotrebe sve sokove.

Pijte po 1 čašu 3 puta na dan prije jela Tokom 3 – 4 sedmice.

SOK II – POTREBNO JE četvrtina čaše soka od breskve, četvrtina čaše soka od šipka i četvrtina čaše soka od višnje. Pomiješajte sokove neposredno prije upotrebe. Pijte po pola čaše tri puta na dan prije jela tokom 3 – 4 sedmice.

SOK III – POTREBNO JE Pola čaše soka od kruške, četvrtina čaše soka od grejpa i četvrtina soka od šipka. Pomiješajte sokove neposredno prije upotrebe. Pijte po trećinu čaše četiri puta na dan tokom 3 – 4 sedmice.

PSORIJAZA

Kod liječenja psorijaze može se koristiti sok od šipka. On je vrlo koristan za kožu, omogućuje joj da se aktivno bori s raznim problemima, povećava njenu izdržljivost na bolest. Pijte ga što je moguće više.

SOK I – POTREBNO JE: 1 l soka od šipka, 5 kašika lipovog meda. Rastvorite med u soku. Svakoga dana pijte po jednu čašu ujutru naiskap i navečer prije spavanja. Tokom dana popijte još pola čaše soka nakon jela. Primjenjujte terapiju tri sedmice. Nakon toga možete napraviti prekid u trajanju od jednog mjeseca, a zatim ponovite terapiju liječenja.

SOK II – POTREBNO JE: četvrtina čaše soka od trešnje, četvrtina čaše soka od višnje i četvrtina čaše soka od šipka. Pijte po pola čaše 2 – 3 puta na dan tokom 2 – 3 sedmice.

ČIREVI

Sok od dinje, po svom učinku sličan je soku od kruške i soku od banana. On blagotvorno djeluje na želudac, otklanja probleme koji su često vezani za pojavu čireva.

SOK I – POTREBNO JE: 4 čaše soka od dinje i 1 čaša mineralne vode. Razrijedite sok od dinje sa mineralnom vodom i sipajte u dobro zatvorenu posudu. Pijte taj sok što je moguće više (po pola čaše 3 – 4 puta na dan).

SOK II – POTREBNO JE pola čaše soka od breskve, trećina čaše soka od banane, četvrtina čaše soka od kruške i pola čaše soka od šipka. Pomiješajte sokove od breskve, banane, kruške. Pijte po pola čaše 4 puta na dan (prvi put ujutru naiskap, zatim prije jela) tokom 3 – 4 sedmice.

SOK OD BANANE – je djelotvoran kod želučanog i crijevnog trakta. Sadrži tvari koje pospješuju ozdravljenje crijeva. On oblaže površinu želudca i pomaže hrani da se lakše probavi. Zato je sok od banana vrlo koristan protiv bolesti želučanog – crijevnog trakta. Pijte ga nerazrijeđenog po pola čaše prije svakog jela (15 – 20 minuta).

SOK IV – POMIJEŠAJTE sokove od višnje, šljive i breskve u omjeru 2:2:1 i pijte po pola čaše prije jela tokom 10 dana. Ova mješavina hrani želučano – crijevni trakt vitaminima i drugim korisnim tvarima.

SOK V – POMIJEŠAJTE sokove trešnje, višnje i šipka u omjeru 1:1:1 neposredno prije upotrebe i pijte po čašu ujutru naiskap i navečer prije spavanja Tokom 2 sedmice. Ova mješavina će omogućiti značajno povećanje količine korisnih tvari za krv i muskulaturu.

STAFILOKOKI

Za liječenje stafilokoka dobro je piti sok od jabuka u velikim količinama zato što on ima sposobnost suprostavljanja infekcijama u organizmu. Koristiti ovaj sok po 1 – 2 čaše 5 – 6 puta na tokom sedmice. Za jačanje organizma kod te bolesti koristite sljedeće sokove:

SOK I – POTREBNO JE četvrtina čaše soka od limuna, dvije trećine čaše soka od šljive ranke (džanarika, ringlo, trnošljiva, okruglica; šljiva krupna, okrugla žutorumena ploda). Pomiješakte sokove, pa dobro promućkajte. Pijte po pola čaše 4 – 5 puta na tokom 5 dana (čim se razbolite).

SOK II – POTREBNO JE četvrtina čaše soka od limuna, četvrtina čaše soka od šljive ranke i pola čaše soka od breskve. Pomiješajte sastojke, zatim promućkajte. Pijte po trećinu čaše 3 puta na dan tokom 5 dana.

NEUROZE

Korištenje soka od banana može se kombinirati sa dijetom od banana. Pijte sok od banana, po pola čaše 3 – 4 puta na dan, zadnji put – neposredno prije spavanja, tokom dvije sedmice.

Sok od šljive ranke (džanarika,trnošljiva,okruglica;šljiva krupna, okrugla žutorumena ploda) kod liječenja neuroza može se koristiti u velikoj količini. Pijte ga po pola čaše 4 – 5 puta na dan tijekom 2 sedmice.

ZATVOR

SOK OD ŠLJIVE kod zatvora je izuzetno djelotvoran. On ima blagotvorni učinak na sastav želudca i crijeva. Treba ga piti na sljedeći način: prva sedmica – po pola čaše naiskap prije jela i prije spavanja; druga sedmica – po dvije trećine čaše u isto vrijeme; treća sedmica – po čašu na dan prije jela i, na kraju, četvrta sedmica – čašu 4 puta na dan.

SOK OD ŠIPKA – slično soku od višnje i drugim crijevnim sokovima, sadrži tvari koje omogućavaju ishranu i stimulaciju rada ovih organa. Treba ga piti nerazrijeđenog po pola čaše 2 – 3 puta na dan tokom 1 – 2 sedmice.

MJEŠAVINA SOKA od banana, dinje, šljive u omjeru 1:1:1. Pijte po čašu umjesto čaja 3 – 4 puta na dan tokom dvije sedmice.

MJEŠAVINA SOKA trešnje, šljive i višnje u omjeru 1:2:1, dodajte malo soka od kruške i pijte po pola čaše 3 – 4 puta na dan tokom dvije sedmice.

BUBREŽNE BOLESTI

Za liječenje i preventivu mnogih bubrežnih bolesti odavno se koristi sok od šipka. Još prije 5000 godina u Babilonu se koristio kao osnovno terapeutsko sredstvo protiv bubrežnih bolesti. Ovu tradiciju su nastavili u Staroj Grčkoj i u Rimu, a također u Egiptu i u Indiji. Stanovnici Izraela smatraju da plod šipka stvara dobro raspoloženje. Upotreba soka od šipka ima blagotvoran učinak na stanje i funkcioniranje bubrega, a posebno se preporučuje bolesnicima nakon operacije, u periodu oporavka.

SOK OD ŠIPKA nadoknađuje manjak vitamina i energatske zalihe neophodne za normalan rad svih unutarnjih organa. Sok od sjemenki šipka djeluje kao sredstvo za izmokravanje.

Sok od šipka sadrži kalij, koji igra važnu ulogu u regulaciji razmjene vode i soli. Zato je kod bubrežnih bolesti njegova upotreba neophodna. Pijte po čašu soka ujutru naiskap i navečer prije spavanja, a između – po četvrtinu čaše nakon jela tokom 7 sedmica.

SOK OD SMOKVE – U slučaju nefritisa, u liječenju se preporučuje sok od smokve kao sredstvo protiv upale. Ali, treba znati da se ne mogu svi preparati od smokve upotrebljavati. Oni su zabranjeni kod dijabetesa, kao i teških bolesti želučano – crijevnog trakta. Pijte ga po čašu 2 – 3 puta na dan prije jela tokom 3 -4 sedmice.

ARTRITIS

Kod astritisa nastaje poremećaj rasporeda i balansa kalcija u organizmu, zato što se on uglavnom sakuplja u ozlijeđenim zglobovima, umjesto da iz krvi ravnomjerno snabdijeva sve dijelove tijela. Postepeno dolazi do stvrdnuća nakupljenog kalcija, da bi se na kraju završilo deformacijom kostiju. Ti su procesi propraćeni jakim bolovima.

Za rastvaranje neorganskog kalcija organizmu je potrebna salicilna kiselina, koja se uveliko nalazi u svježem soku od grejpa. Njega treba piti svakoga dana ne manje od 0,5 l.

Šta liječi šta

NAR – Sok od nara je dobar za oporavak organizma poslije teških bolesti ili operacija, a pomaže i kod anemije.

ANANAS – Sok od ananasa je dobar za poboljšanje funkcije bubrega i jetre i sadrži jednu supstancu koja je prirodni sagorjevač masti. Pomaže da se tijelo revitalizuje. Takođe, ananasov sok se preporučuje za liječenje astme.

LIMUN – Sok od limuna ima odlično dejstvo na alkalizaciju organizma. Međutim, treba ga piti sa toplom vodom u razmjeri 1:10. Odličan je antioksidans, stimuliše rad jetre.

POMORANDŽA – Sok od pomorandže je efikasno sredstvo protiv avitaminoze. Ukoliko se popije naiskap poboljšava apetit i stimuliše rad crijeva.

JABUKA – Sok od jabuke pomaže kod gojaznosti i dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, bolesti jetre i bubrega, reumatizma, žučnih kamenaca i kamena u bubregu, hroničnog kolitisa, gihta i dizenterije.

GREJPFRUT – Sok od ovog voća je prirodni sok za nesanicu. Smanjuje holesterol, a krvni pritisak se vraća u normalu.

KRUŠKA – Sok od kruške ima protivupalno dejstvo i pomaže kod bubrežnih kamenaca.

GROŽĐE – Sok od grožđa pomaže kod umora i stresa. Čisti bubrege i jetru i snižava holesterol.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh