Connect with us

Ljekovito bilje

SPREČITE KATARAKTU I GLAUKOM Primenite trikove koji će zaštititi zdravlje očiju u kasnijim godinama

S godinama dolazi do promena na telu i u njemu, pa tako i kada je reč o očima. Vid slabi, javljaju se oboljenja poput staračke katarakte, glaukoma i makularne degeneracije, koja mogu dovesti do slepila. Postoje jednostavni načini na koje možete sačuvati dobar vid i zdravlje očiju.

Pauza od monitora

Kada dugo gledate u monitor kompjutera i mobilnog telefona, dolazi do suvoće i naprezanja očiju. Kako biste to sprečili, pravite pauze na svakih 20 minuta rada za računarom. Dok radite, oči treba da budu u nivou monitora. Ako nosite naočare sa dioptrijom, redovno kontrolišite vid kako se ne bi naprezale zbog promene dioptrije. Često trepćite i pijte dovoljno tečnosti da oči ne bi bile suve.

Obavezne naočare za sunce

Jako sunce ne prija očima i povećava rizik za dobijanje katarakte. Povećano UV zračenje ima negativne posledice na sočivo i mrežnjaču oka. Oftalmolozi preporučuju nošenje naočara za sunce kad god ste napolju, ali je neophodno da imaju zaštitu od UVA i UVB zraka.

Mediteranska ishrana

Degeneracija žute mrlje (makule) je česta u starijem životnom dobu i glavni je uzrok slepila. Nastaje zbog loše cirkulacije u celom telu, pa i u oku. Studije koje su širom Evrope obuhvatile 5.000 osoba pokazale su da mediteranska ishrana smanjuje rizik za ovo oboljenje. Antioksidanti lutein i zeaksantin čuvaju zdravlje žute mrlje, a ima ih u zelenom lisnatom povrću, kao i betakaroten (šargarepa), vitamini C, E i mineral cink.

Svaki dan šetajte
Mnoga oboljenja oka nastaju kao posledica visokog pritiska i holesterola, kao i dijabetesa. Redovna fizička aktivnost pomaže u ublažavanju ovih zdravstvenih tegoba, jer se poboljšavaju cirkulacija i protok kiseonika u telu. Preporučuje se šetnja tri puta nedeljno, a isti efekat imaju penjanje uz stepenice i igranje kao umereniji oblici fizičke aktivnosti.

Vežbe za oči

Pošto se i u očima nalaze mišići koji s godinama slabe, i njih treba zatezati. Vežbe za oči su jednostavne i možete ih raditi uvek kada osetite zamor, a preporučljivo je i pred spavanje. Prvo stavite tople dlanove na oči i držite ih pet sekundi, ponovite tri puta. Zatim pogledajte gore, pa zavrtite oči ukrug, po deset puta u jednu i u drugu stranu. Kako biste izoštrili fokus, držite olovku ispred očiju u visini ramena i gledajte u nju. Približavajte je nosu do udaljenosti od 15 cm. Ponovite deset puta. Na kraju gledajte u neki predmet u daljini, to će smanjiti stres očiju od gledanja u monitor, knjigu i telefon.

Izvor: alo.rs

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh