Connect with us

Ljepota i zdravlje

Srcopuc je simbol zdravlja – Kako napraviti ljekovite čajeve

Srcopuc (Antennaria dioica) – Dugovječna, razgranata i vrlo rasprostranjena zeljasta biljka. Najčešće raste na suvim planinskim pašnjacima i do 2.500 metara nadmorske visine.

Srcopuc (Antennaria dioica) simbol zdravlja mnogih evropskih naroda, koji žive u planinskim predjelima. Na vrhu stabljike ima crvenkaste cvjetne glavice koje su ljekovite. Sadrže tanine, alkaloide, etarsko ulje, smole, vitamin C, karotin i fitosterole. Stablo je obraslo svilenkastim dlačicama, zbog čega je i dobila naziv od latinske riječi antenna (pipak).

Biljka je dvodoma, odnosno posjeduje ženske crvenkaste cvjetne ljekovite glavice i muške koje su neugledne, cjevastog oblika. Cvijeta od maja do jula, za liječenje se skuplja vršni dio sa cvastima, a ponekad i cijeli nadzemni dio biljke.

Koristi se:

* da pojača lučenje žuči, želudačnog i pankreasnog soka
* protiv šećerne bolesti
* za pomoć kod čira želuca i dvanaestopalačnog crijeva
* da olakša iskašljavanje

Čaj za čir

– 50 g srcopuca
– 90 g slatkog korijena
– 60 g cvjetova kantariona

Sa pola litra vode prelijte tri kašike mješavine, poklopite i na tihoj vatri kuvajte 10 minuta. Sklonite sa vatre, poslije tri sata procijedite i popijte tokom dana.

Čaj od srcopuca

Čaj od srcopuca se sprema tako što se 10 do 15 grama suve biljke prelije sa 2,5 dl vode i ostavi da vri 15 minuta. Zatim se sadržaj ostavi poklopljen 10 minuta, procijedi i pije pola sata prije jela. Da bi se postigao željeni efekat, trebalo bi svakodnevo da se pije šolja čaja dva do tri puta dnevno, a najduže dva mjeseca.

Napomena:
Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljepota i zdravlje

Na vrh