Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Srdobolja, grža ili crveni proljev Sadik Sadiković

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Teška je zarazna upala debelog, a osobito zadnjeg crijeva. Hara epidemijom, osobito često u ljeto. pojavljuje se najprije poremećenom probavom, slabim tekom, velikom žeđi, lakšim bolovima u prsnom košu, želucu i trbuhu sa slabijim proljevom. Kasnije nastupe žestoki bolovi u želucu i trbuhu, uz glavobolju, misaona snaga popušta, bolesnik jako i brzo propada, temperatura je povišena, više puta nastupi i povraćanje s čestim proljevom. Stolice su rijetke, sivo sluzave i s krvlju pomiješane. Uzrok toj bolesti je zarazna bakterija koja se prenosi nečistom vodom, hranom i neopranim voćem. 

Kod ove bolesti treba svako 1/2 sata uzeti po gutljaj čaja od 15 g korijena od kravojca, korijena poljske steže i mladog hrastova lišća, 10 g kantarije i 5 g pelina na 1 litru zdravog crnog vina, 1/2 ukuhati, a 1/2 ostati. ili korijenje potopiti u 1/2 litre vina, a trave napose u 1/2 litre vina i potopljeno držati 12–16 sati. Nakon toga korijenje kuhati 20 min., a trave 5 min. Ostaviti poklopljeno još 10 min., onda procijediti i promiješati.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Osim toga, treba uzeti tri puta dnevno po 1 žlicu čistog maslinovog ulja i tri puta po 1 malu žlicu tinkture od osušenih boba borovnice (Vaccinium Myrtillus L) u 1/8 litre dobro prokuhane vode. Na želudac, trbuh, listove i stopala treba stavljati vruće obloge od vinskog octa ili s odvarom od trina. Suhim i toplim treba previti da zrak ne može dopirati. Obloge svako pola sata do 3/4 sata mijenjati. Svaku nogu napose umotati, a na stopala ispod koljena staviti vrućom vodom napunjene i čvrsto začepljene boce. Dnevno treba tijelo za nekoliko sekundi oprati s pola hladne vode i pola vinskog octa. Dok je temperatura povišena, ovakvo pranje treba 3–4 puta ponoviti.

Mora se držati stroga dijeta, bolesnik ne smije ništa jesti, osim dnevno dva puta malo juhe od prekrupe, od zobi ili malo na mlijeku kuhanog riže ili griza.

Može i stolica čovjeka omršaviti da bude kao slamka. Osobito kada učesta pa sve sa zahoda na zahod. Kuhati treba suhe oskoruše (Sorbus domestica) u bijelom vinu, te oskoruše jesti, a ono vino mlako piti. Od toga najbolje stolica nestane. Oskoruše je vrlo dobro jesti tko ima srdobolju. Neka ih jede dokle god srdobolja ne nestane, a to traje najdulje tjedan dana.

Tko boluje od srdobolje, neka uzme zelenih oskoruša (Sorbus domestica), skuha u octu i procijedi, pa od toga neka načini juhu s jajetom i tu juhu neka marljivo pije.

Od zgnječenih bobica apte (Sambucus Ebulus L) peče se rakija protiv srdobolje.

U prašak istucano sjeme od bokvice (Plantago major L) pije se s bijelim vinom i to je vrlo dobar lijek protiv srdobolje.

U prašak istucan korijen od božura (Paeonia ofcinalis R.) s vodom liječi srdobolju.

Korijen od broća (Rubia tinctorum L) upotrebljava se protiv srdobolje ako se pije kao čaj.

Osušeni se sok od drijenkovog ploda (Cornus L) kuha se u vodi pa se pije kao lijek protiv srdobolje i proljeva.

Čaj od hrastovog ploda (žirovog praška) (Quercus Ilex L) liječi srdobolju i zaustavlja krv iz maternice.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh