Connect with us

Agro kutak

Šta prvo posaditi u bašti – Mart je idealan za sadnju ovih povrtarskih biljaka

Uskoro nam kalendarski stiže proljeće, a to je vrijeme kada rado iz svojih domova izlazimo u prirodu, a evo šta možete posaditi u bašti.

Stoga je već vrijeme da izađete u dvorište i počnete sa prvim radovima oko vaših kuća, vikendica ili pak balkona.

Svi smo u nedoumici šta je to što bismo mogli sada da radimo. Prvo što je potrebno jeste pripremiti zemljište, a potom preći na sijanje. U martu u svojoj bašti možete posijati različite vrste povrtarskih biljaka.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

U prvoj dekadi: špinat, blitva, luk, mrkva, grašak, celer, salata…

U drugoj dekadi: rotkvice, celer, peršun, paštrnjak i mirođija.

U trećoj dekadi: kelj, kupus, keleraba.

Takođe, u martu možete pripremiti rasad
Ovo je idealan period za zasnivanje rasada sezonskog povrća (brokoli, prokelj, kupus, karfiol, paradajz, krastavci, paprika, patlidžan, dinja, lubenica), čije se sjeme može pronaći u poljoprivrednim apotekama.

Za rasad je potrebno pripremiti sandučiće (ili stare gajbice) sa mješavinom zemlje i pijeska, rasporediti sjeme i blago ga sabiti u zemlju, zaliti i ostaviti na osunčanom i toplom mjestu do isklijavanja. Ovako pripremljeni sandučići se mogu ostaviti u plasteniku ili stakleniku koji se grije već početkom mjeseca, a ukoliko nema grijanja u drugoj polovini mjeseca. Sandučići se, alternativno, mogu pokriti i nekim staklenim ili plastičnim zvonom, ili čak providnom folijom ili celofanom, kako bi se obezbjedila što veća vlažnost i toplota, radi boljeg klijanja. U ovom slučaju potrebno je i često projvetravanje, jer ovakvi uslovi pogoduju i patogenim organizmima.

Vrijeme je za sadnju cvijeća
U martu se mogu posaditi u bašti i određene vrste ukrasnog bilja, a to je idealan mjesec za proljećnu sadnju ruža. Tokom mjeseca poželjno prorijediti, razdijeliti ljekovito, začinsko bilje i presaditi ga ukoliko je potrebno.

Takođe, nije kasno ni za sadnju voćaka i žbunja ukoliko tlo nije smrznuto ili previše vlažno. Oko stabala starih voćaka moće se postaviti kompost ili stajnjak. Na ovaj način se održava plodnost zemlje, suzbijaju korovi i omogućava duže zadržavanje vlage.

Sada je dobro vrijeme da otpočnete sa pravljenjem komposta. Kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće. Za uzvrat dobijate idealno đubrivo.

Izvor: agrosavjet.com

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Na vrh