Connect with us

Priroda i zdravlje

Šta raditi kad se „zavrti soba“ – Ruski Travar

Vrtoglavica nije bolest, ali je izuzetno neprijatan osećaj koji, ako se ponavlja, može da stvara velike probleme.

Najčešći razlog za česte vrtoglavice je visok šećer u krvi, pa je to prvi korak koji treba preduzeti kako bi se eliminisala ova mogućnost. Naime, vrtoglavicu mogu izazvati anemija i nizak krvni pritisak, pa i problemi sa kičmom, poremećaj centra za ravnotežu, upozorenje na moždani udar ili nešto ozbiljnije. Ukoliko je krvna slika uredu i zdravstveno stanje je dobro, razlozi za vrtoglavicu i dalje mogu da budu brojni, ali su manje opasni.

Naglo ustajanje, nagli pokreti glavom ili dehidracija su, takođe, razlozi zašto se nekome zavrti u glavi. Početak zime, kada se ljudi manje kreću, a telo bori sa hladnoćom i virusima i nedostatkom vitamina mogu da izazovu ovu neugodnu pojavu. Doktori kažu da svaka druga starija osoba ima vrtoglavice, ali da to nije uvek razlog za stah. Dakle, ukoliko je vrtoglavica popraćena pritiskom u grudima, jakim glavoboljama, teškim mučninama i, naročito problemom sa govorom, obavezno treba otići kod lekara.

U ostalim slučajevima kada se čoveku „zavrti soba“ je reč o nedovoljnom kretanju, nedostatku svežeg vazduha ili dehidrataciji, koja je zimi veoma česta. Prostoriju, treba provetriti i napraviti biljni čaj, pa ga  u miru popiti.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Šoljica od kamilice

Kamilica je najblagotvornija biljka koja raste u našim predelima. Dovoljno je skuvati dva decilitra vode, ubaciti kesicu kamilice, poklopiti i posle pet minuta popiti čaj koji umiruje i osvežava.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je popularan zimi jer leči upale i ojačava ogranizam. Pošto ovaj zdravi napitak pomaže i kod vrtoglavice, u prokuvanu vodu treba dodati komadić svežeg đumbira, poklopiti i ostaviti pet minuta, pa procediti i dodati kašičicu meda.

Seme  korijandera

Korijandar je dobro poznata začinska biljka koja se nedovoljno koristi kod nas, a odličan je izvor gvođža, mangana, kalcijuma i magnezijuma. Ogrozd obiluje vitaminom C i obnavlja funkcije mozga, pa ova dva sastojka momentalno ublažavaju vrtoglavicu.

U čašu vode se sipa po kašičica semena korijandera i ogrozda u prahu. Tokom noći treba da odstoji, a ujutro se procedi i pije uz med.

Sok kašičica

So, sirće, senf, biber i ljuta papričica se u malim količinama pomešaju i popiju. Ova šok-terapija „vraća iz mrtvih“, podstiče cirkulaciju i podiže pritisak, pa nije preporučljiva za one sa hipertenzijom.

Vitamin C

Dehidriran i umoran organizam pati od vrtoglavice, pa zimi treba prilagoditi ishranu naglim promenama temperature koje doživljava telo kada izlazi i ulazi u kuću.

Što više treba jesti zeleno lisnato povrće, paprikem sveže voće (limun, pomorandža, kivi, banane), a izbegavati teška i začinjena jela.

Sok od limuna, soli i bibera

Napravi se sok i doda se malo soli i bibera.

Ginko

Najstarije drvo na planeti ginko biloba podstiče cirkulaciju, pa pomaže i kod vrtoglavice, kao i zujanja u ušima, gubitka pamćenja i loše koncentracije.

Napravi se ujutru čaj od kašike ginka, a terapija počinje sa 250 grama dnevno, a kada se vrtoglavica ublaži, doza se smanjuje i pravi razblažen čaj od 50 grama.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh