Connect with us

Ljekovito bilje

Sve što niste znali o medu: 15 činjenica zbog kojih neće proći nijedan dan, a da niste uzeli bar kašičicu meda! – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Sve što niste znali o medu, a trebalo bi ŠTO PRIJE da saznate!

Još od postanka čovjek je koristio med kao hranu, a pored toga što predstavlja jedno od najstarijih pčelinjih proizvoda u ljudskoj ishrani, poznata su i njegova ljekovita svojstva, još od davnina. U staroj Grčkoj Hipokrat je mješao med sa mnogim lijekovima.

Da nisu bez razloga prve civilizacije imale ogromno poštovanje prema pčelama i njihovim produktima, uvjeriće vas i naredni tekst u kom ćete otkriti koji med je najzdraviji, najkvalitetniji, kako treba čuvati med i dr.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

MED JE BRZ DAVALAC ENERGIJE

Med je mješavina šećera, vode i sastojaka poput fruktoze, dekstroze, saharoze, maltoze, viših šećera, pepela i azota. Šećeri iz meda gotovo bez varenja neposredno dospjevaju u krv, i tako med vrlo brzo vraća tijelu izgubljenu energiju.

MED JE NAJKORISNIJA HRANA KOJA POSTOJI

Med sadrži vitamine A, D, C, E, K, B – grupe, mineralne soli, mikroelemente… kalcijum, magnezijum, jod , natrijum, kaliju, fosfor, cink… Bakar, kobalt i gvožđe u medu pogoduju liječenju anemije a med sadrži još i amino kiseline, enzime i organske kiseline potrebne za izgradnju i funkcije organizma. Svakodnevna upotreba meda može pomoći čovjeku da uspješnije održava dobro zdravlje, i produži svoj radni i stvaralački vijek. Preporučuje se od 60 -100 grama za odrasle, a za djecu do polovine ove količine na dnevnom nivou.

MED JE JEDINA NAMIRNICA KOJA NEMA ROK TRAJANJA

U Tutankhamonovoj grobnici pronađen je jestivi med star više od 3000 godina što dokazuje činjenicu da, dobro zatvoren i čuvan na tamnom mjestu ima neograničen rok trajanja. Bitno je da bude zaštićen od vlage, i to najbolje u staklenoj ambalaži. Najbolje se čuva na temperaturi od 5 do 10 stepeni u provjetrenim prostorijama, a smrzava se na – 17 stepeni i tada se njegov volumen smanjuje za 10 odsto.

KRISTALIZACIJA MEDA JE ZAPRAVO DOBAR ZNAK

Ljudi često izbjegavaju da kupe kristalizovan med, misleći da je pokvaren i neprirodan što je pogrešno. Upravo kristalizacija potvrđuje da je riječ o potpuno prirodnom medu. Do nje dolazi jer glukoza u medu pri određenoj temperaturi ne može opstati u tečnom stanju pa se stvaraju kristali, a med tako dobija kremast izgled.

KADA MED GUBI SVOJA LJEKOVITA SVOJSTVA?

Na temperaturama od 40 °C i naviše med gubi ljekovita svojstva, pa pripazite da ga ne koristite u prevrućim čajevima. Takođe, nemojte koristiti metalnu kašičicu za med jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, što je štetno po zdravlje i uništava vitamine u proizvodu. Zato uzmite drvenu, porculansku ili plastičnu kašičicu.

KAKO SE MED NAJPRAVILNIJE KONZUMIRA I KAD JE NAJEFIKASNIJI?

Najviše ljekovitih svojstava meda u organizam ćete unijeti ako ga rastopite u toploj vodi i popijete, ili nekoliko minuta držite pod jezikom zbog optimalne apsorpcije njegovih ljekovitih supstanci. Za one koji žele da izgube kilograme najbolje je da uveče prije spavanja pojedu kašičicu meda sa malo mlake vode.

PČELE SU NEVJEROVATNE VREDNICE

Da bi skupile kilogram meda pčele moraju obići oko deset miliona cvjetova, a prelaze u prosjeku oko 450.000 kilometara. Od jednog skupljanja nektara pčela u košnicu donosi teret ravan polovini njene težine od deset grama. Smatra se da oko 50.000 pčela u jednom letu može u košnicu doneti oko kilogram nektara. Takođe, one imaju savršenu memoriju za vrijeme i prostor, te razlikuju više od 130 različitih mirisa.

KOJI MED JE NAJBOLJI, NAJKORISNIJI I NAJZDRAVIJI

Kada kupujete med potrebno je da prvo obratite pažnju na njegove ljekovite osobine, jer nije svaki med isti s obzirom na to da njegov kvalitet i ljekovitost zavisi od biljaka od kojih je napravljen. Bagremov med ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, vrtoglavice, umiruje nervni sistem, liječi plućne bolesti, opstipaciju i reguliše probavu, smanjuje stres, pomaže kod infekcije, jača imunitet…

ONAJ KO PATI OD BOLESTI SRCA I KRVNIH SUDOVA NIKAKO NE SMIJE DA KORISTI OVAJ MED!

Lipov med je dobar kod prehlade, upale probavnih organa, organa za disanje i nekih bubrežnih oboljenja. Pospješuje metabolizam pa samim tim ima značaja kod izbacivanja štetnih materija iz organizma. Med od lipe smiruje grčeve i primjenjuje se protiv bubrežnih bolesti, protiv prehlade i pomaže pri iskašljavanju. Ne smije se davati osobama koje pate od bolesti srca i krvnih sudova; tim osobama najbolje je davati livadski med. On brzo vraća energiju i ubrzava oporavak organizma. Kao i med od lavande, koji je odličan i za osobe sa niskim krvnim pritiskom.

AKO KORISTITE KOZMETIKU PRAVLJENU OD OVE VRSTE MEDA, ZNAJTE DA JE NAJKVALITETNIJA!

Med od uljane repice jedan je od najcjenjenijih u svijetu. Veoma je bogat polenom i mineralima, a kristališe veoma brzo i to finim sitnim kristalima, te se zbog te osobine koristi u kozmetologiji.

NAJEFIKASNIJI JE LIJEK ZA ISKAŠLJAVANJE

Kaduljin med koristi se protiv prehlada, jer omogućava lakše izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija. Osim za liječenje respiratornih organa, odličan je za jačanje imuniteta.

EFIKASAN I KOD REUME

Vreskov med pomaže protiv reume, bolesti mokraćnih kanala i bubrega. Najčešće se koristi u čajevima od breze, kamilice i šipurka.

DOBAR JE KAO PROTIVOTROV

Šećeri iz meda su svestrana protivotrovna sredstva koja potpomažu izlučivanju otrova iz organizma, regulisanju funkcija nervnog sistema, širenju krvnih sudova i pojačavaju izlučivanje mokraće.

Pčele su smatrane stanovnicima raja.

Njihov nektar bio je hrana bogova. Ubiti pčelu smatralo se za jedan od najvećih ljudskih grijehova. Cjenio se poput bogatstva, te je bio i sredstvo plaćanja.

Pri kupovini obratite pažnju da nije fermentisan i hemijski napravljen dodavanjem vještačkih zaslađivača, konzervanasa i ostale hemije. Med je otporan na bakterije i uništava ih u velikom broju, pa mu nisu potrebne dodatne hemikalije i konzervansi da bi se očuvao.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh