Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Svrab Sadik Sadiković

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Svrab dolazi od velike nečistoće, vrlo je zarazna bolest pa već i sam dodir ruke zaražava zdrava čovjeka. Kod svraba
upali se koža i izaspe se gnojnim ili vodenastim mjehurićima ili bubuljicama. taj osip užasno svrbi i živce uznemiruje,
uzrokuje nesanicu i nejelost.

Kod ove bolesti treba tijelo dnevno 3–4 puta namazati terpentinovim uljem pomiješanim s čistim prosijanim drvenim
pepelom. Osim toga, treba svaku večer toplo se banjati u velikoj kadi u odvaru brezova lišća. Uzme se četiri do pet kilograma lišća, prelije vodom i dobro poklopljeno kuha 2 1/2 do 3 sata, nakon toga procijedi se i izlije u vodu za banjanje. Svaki put iza banje treba se čisto presvući i u čist krevet leći. Rublje i robu treba dobro u lukšiji iskuhati da se unište bakterije. Osim toga, treba dnevno popiti čaj od 15 g koprive, 15 g kadulje, 6 g kantarije i 4 g pelina na 3/4 litre vode s 3 žlice meda, 20 min. kuhati. Svaki dan neka se kuha svježi čaj. Za 3–4 dana svrab prolazi. Čaj treba piti i dalje 3–4 tjedna.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Dobar je i ovaj lijek: Uzme se na jednake dijelove maslinova ulja, soka od naranče, soli, sumpora, šećera i tucanog tamjana. Ova se smjesa ugrije i time se tijelo namaže, 2–3 puta dnevno odozgo na dolje. Uvečer se okupa u odvaru brezovog lišća. Gornji čaj treba i kod ovog liječenja piti.

Uzme se 10 dag žila od pasje lijeske (Corylus colurna), 10 dag mladih vrhova od lijeske, 1/4 kg lješnjaka. Korijenje se sitno izreže, a lješnjaci istuku s ljuskom i jezgrom zajedno. Zatim se uzmu 4 litre mlijeka od ozimašne krave, tj. krave koja se prošle godine otelila, a ove godine jalova ostala. Mlijeko, lješnjaci, žile i grančice stave se u nov zemljan lonac, poklope busom i kuhaju sasvim poistiha 2 sata. Ovim mlijekom neka se 5–6 puta dnevno 3–4 dana namažu svrabljivci, a nakon toga okupaju u slatkoj cijedi (lukšiji) od drvenog pepela. Čisto se treba presvući i haljine dobro iskuhati.

Kilogram lišća od jorgovana smiješa se u 1/2 litre vina i 1/2 litre octa, doda se 5 g bijelog i žutog sičana. to se sve skuha dobro i time se mažu šugava mjesta jedanput dnevno.

Dobro je također sljedeće sredstvo: tijelo se dobro napari na vreloj vodi, natare se alkoholom od ružmarina i nakon 1/2 sata premaže medom. to se čini uvečer. Ujutro se treba okupati. Za nekoliko dana prolazi svrab i svake druge krastice.

Mazanje konopljinim uljem također je sredstvo koje pomaže

Prokušano je sredstvo i ovo: Uzme se 1 kg graha na 3 litre vode, kad se dobro raskuha, procijedi se ta gusta voda i operu njome zaraženi dijelovi tijela. to se čini nekoliko puta.

Siguran lijek od svraba jest i ovaj: Skuha se u vodi nekoliko listova duhana, procijedi se i time se namažu bolna mjesta.

Ostatak lijeka i lišće treba odmah iznijeti van jer udara u glavu. Kraj ovog lijeka mora se nešto uzeti i za otvor.

Svrab se može samo onda stalno izliječiti ako se presvuku nove haljine ili rublje ili treba staro dobro u lukšiji isprati.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh