Connect with us
Junske biljke: Hajdučka i gospina trava za ženske bolesti, dan i noć za čišćenje krvi

Agro kutak

Tri cvijeta koja će preživjeti i najveći mraz na terasi

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Došlo je vrijeme kad treba razmišljati o tome koju biljku ili cvijet da posadite za naredno godišnje doba.

Slijede minusi, hladna jutra i noći, a uz sve to čeka nas i vjetar, kiša te, verujemo, ubrzo i snijeg. Osim vještačkog cvijeća, koje će biti isto u svako doba godine, na izbor imate i nekoliko vrsta koje jako dobro podnose hladnoću i idealne su za vaše balkone.

Iako cvijeće za zimu možete pronaći i u mnogim prodavnicama, valja se zaputiti i na pijacu ili u cvjećaru gdje upravo sada sve vrvi od prelijepog jesenskog cvijeća u raznim bojama – ljubičasta, pink, bijela, žuta itd.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Vrijesak

Vrijesak je nazvan i kraljem zime. Ova divna biljka jako dobro podnosi niske zimske temperature i mraz, nije zahtijevna za održavanje, a upravo temperature od 5-15 °C biće idealne za njen rast. Vrijesak kao dekorativno cvijeće odlično će izgledati na svakom balkonu zbog svoje prelijepe boje pa tako možete birati između bijele, rozikaste, ljubičaste ili crvene, a svaka će na svoj način uljepšati bilo koji prostor. Kada kažemo da nije zahtijevna za održavanje to znači da je zalivanje dovoljno samo jednom u nedjelju dana. Pripazite samo da saksija ili tegla u koju ju stavljate imate rupice na dnu za što bolju drenažu. I za kraj, priuštiva je te se može pronaći i za vrlo nisku cijenu.

Gailardija

Biljka poznata i kao kokarda. Radi se o višegodišnjoj biljci koja raste u različitim bojama. Svojim šarenim cvjetovima, posebno kombinacijom crvene i žute, kao i mirisom uvijek je primijećena. Jednostavno se uzgaja, kako u dvorištu, tako i u saksijama kao biljka za balkon. Otporna je i može podnijeti mnoge vremenske uslove te dobro podnosi mraz i zimu.

Dan i noć

Dan i noć je cvijeće kojim jednostavno ne možete pogriješiti. Vrlo otporno, zanimljivo, prelijepih boja – spada među najpopularnije vrtno i balkonsko cvijeće. Zanimljivo je takođe da ova biljka ne podnosi velike vrućine pa je time idealna za godišnje doba poput jeseni i zime, a možete je pronaći u raznim bojama – od plave, narandžaste, crvene, žute, bijele. Postoji više sorti, kao i kombinacija boja ovog predivnog cvijeta. Može podnijeti temperature do -23 °C, zato budite sigurni da će cijelu zimu krasiti vaš balkon svojim divnim bojama.

Izvor: agrosavjet.com

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh