Connect with us
Tri puta mesečno sve biljke zalijte vodom i kvascem: Gledajte kako čudesno bujaju pred vašim očima! (R

Agro kutak

Tri puta mesečno sve biljke zalijte vodom i kvascem: Gledajte kako čudesno bujaju pred vašim očima! (RECEPT)

Ako se biljke nalaze u neodgovarajućim uslovima, to nam pokazuju promenenom na listovima, usporenim rastom, neobrazovanjem ili sušenjem cvetova, zakržljalim korenom. To su prvi znaci koje nam biljka šalje da joj je potrebna naša pomoć.

Da bi se to izbeglo, u određenim periodima biljkama se daje prihrana. Reč je o rastvoru koji može biti prirodnog ili veštačkog porekla i u sebi sadrži niz elemenata koji su biljci potrebni. Sastojci koji prirodnog porekla pozitivno utiču na biljke a i na okolinu, lako se prave a i dostupni su svima.

Kako funcioniše prihrana kvascem

Prihrana biljaka kvascem pozitivno utiče na njihovu lepotu i zdravlje. U kvascu se nalaze bakterije, koje nemaju samo moć da daju fine i ukusne poslastice, već i povoljno utiču na rast i razvoj biljke. Kvasac u sebi sadrži niz fitohormona i auksina (biljni hormoni za rast i razvoj) i vitamine iz B grupe. Kvasac ima moć bubrenja tj deljenja ćelija i tako testa narastu. Ista situacija je i kod biljaka. Kvasac podstiče razvijanje ćelija i rast biljke.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Rezultat prihrane

Hormoni koji se nalaze u kvascu deluju na niz mikroorganizama u zemljištu i podstiču njihov rad, a vitamin B utiče na to da listovi budu bujniji, postaju zeleniji, krajevi se ne suše. Cela biljka je vitalnija i jača. Da bi se to postiglo prihranjuje se dva do tri puta mesečno. Preporučuje se u letnjim mesecima svake nedelje, a preko zime dva puta mesečno. Važno je da vremenski razmak između dve prihrane bude isti, pošto se onda tako biljke naviknu i mogu sebi da odrede kada i koliko mogu da potroše hranjiva do druge prihrane.

Način pripreme rastvora

Za pravljenje ove prihrane je potrebno jedno malo pakovanje kvasca od 50 g, 5 kafene kašike šećera i 5 l mlake vode. (Na 10 g kvasca ide 1 kafena kašika šećera i 1 l vode). Sve to pomešati i ostaviti da odmori dva do tri sata. Posle opet promešati i rastvor je spreman za zalivanje.

Preporučuje se da se napravi onoliko litara koliko je potrebno za zalivanje. Ostavljanje prihrane za kasnije podstiče razvijanje štetnih organizama. Sa ovim rastvorom se takođe može zalivati baštensko cveće.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Na vrh