Connect with us
Kako sami da napravite aromatizovana ulja

Ljepota i zdravlje

Ulja kamilice, origana i bora mogu da zaleče opekotine od sunčanja – Ljepota i zdravlje

Esencijalna ulja su sve popularnija alternativna sredstva za negu kože, posebno leti, ukoliko smo bili nesmotreni na suncu i zaradili opekotine.

Ulja kamilice, origana ili bora mogu biti odlično sredstvo za zaštitu kože posle sunčanja, ili dobar kućni lek za brz oporavak od opekotina. Zbog svojih dobrih svojstava i prirodnog porekla, esencijalna ulja za negu kože preporučuju mnogi dermatolozi. Stručnjaci ipak, upozoravaju da neka ulja neće svima odgovarati, jer su moguće alergijske reakcije. Crvenilo i svrab su najčešći znaci upozorenja da ne treba koristi neko ulje. Kako biste bili sigurni, savet je da uradite mali test pre primene, tako što ćete ulje naneti na malu površinu kože, najčešće na nadlaktici, a nikako na licu.

Sve popularnija u nezi kože nakon izlaganja suncu

Esencijalna ulja su sve popularnija alternativna sredstva koja se koriste u nezi kože i kose, ali i za olakšavanje bolova, odnosno opekotina nastalih na koži nakon preteranom izlaganju suncu. Neka od njih su odlična i za negu kože posle malih opekotina. Pre nanošenja na kožu se esencijalna ulja se uvek razređuju sa takozvanim uljem nosačem, ili bazom, a najčešće su to bademovo, kokosovo ili maslinovo ulje. Koriste se i za inhalaciju ili u aromaterapiji. Nikako ih, ipak, ne koristite u ishrani, jer nisu jestiva ulja.

Upotreba ulja kod opekotina

Nikako ne nanosite nerazblažena ulja na opekotine, jer se tako izazivaju dodatne iritacije, upale i bolovi. Korišćenje ovih ulja sasvim je bezbedno kod tretmana manjih opekotina. Može se primenjivati u vidu obloga, što se i preporučuje kada su u pitanju sveže opekotine. U jednu šolju tople vode doda se 5 kapi esencijalnog ulja, to se dobro promeša, sa uljem nosačem, pa se nanese na čistu krpu, pa potom na mesto opekotine. Upotreba ulja se preporučuje kada opekotine već zaceljuju.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Ne preporučuje se korišćenje kod svežih opekotina ili kod opekotina drugog stepena. Kao noseća ulja -„ulja nosači“ se savetuje korišćenje ulja masline, kokosa, avokada, jojobe, suncokreta, badema.

Kamilica

Kamilica se tradicionalno koristi u terapiji povreda i za negu kože. Popularan je dodatak mnogim kozmetičkim preparatima. Poput aloje vere, omekšava i hidrira kožu. Studije pokazuju da kamilica može biti od pomoći u lečenju manjih opekotina. Uključujući i opekotine od sunca.

Eukaliptus

Esencijalno ulje eukaliptusa pokazalo se posebno dobro za zarastanje rana i opekotina. Ima protivupalna i antimikrobna dejstva. Može da se koristi i kod posekotina kože ili posle ujeda insekata. Smatra se da ima dobra svojstva da spreči moguće infekcije opekotina.

Kleka

Prema studiji iz 2015. godine, aktivni sastojak klekovog ovog ulja, tujon, može pomoći u lečenju, na taj način što će sprečiti pojavu infekcija ili ublažiti upalu. Nedavne studije, takođe potvrđuju prisustvo tujona u ovom ulju i njegova blagotvorna dejstva. U antičkoj Grčkoj klekove bobice su se konzumirale tokom Olimpijskih igara, jjer se verovalo da jačaju fizičku snagu takmičara.

Lavanda

Lavanda se često pominje kao odlično sredstvo protiv opekotina. Ublažava bolove, upale i ima antimikrobnu aktivnost. Studija iz 2012. godine pokazala je da je esencijalno ulje lavande pomoglo bržem oporavku i zarastanju rana.

Origano

Origano niije samo začin za kuvanje. Origanovo ulje je jedno od najčešće korišćenih esencijalnih ulja sa snažnom antimikrobnom aktivnošću. Studija iz 2011 ispitivala je mast za rane od origana, žalfije i kantariona. Zaključeno je da origano može doprineti bržem zarastanju rana, uključujući i opekotine. Ova studija je rađena samo na životinjama. Ipak, u novijim studijama se potvrđuje da je origano dobro sredstvo za ublažavanje bolova.

Nana

Pitoma nana se godinama koristi za olakšavanje bolova. U nekim studijama se pominje kao veoma efikasan analgetik. Novije studije su izučavle uticaj nane na sprečavanje bolesti i ublažavanje grčeva. Smatra se da nana pomaže kod smanjenja upale.

Bor

Esencijalna ulja iz bora sadrže pinen. Studije pokazuju da pinen smanjuje upalu i ožiljke, ubija patogene. Smatra se korisnim za lečenje opekotina. Studija iz 2012. godine o jedinjenjima iz borovih stabala takođe je otkrila da oni mogu delovati u procesu zarastanja rana.

Žalfija

Ulje žalfije je moćno sredstvo kod nege opekotina. Ova biljka ima i antimikrobna svojstva. Neke studije, rađene na životinjama, pokazale su odlična svojstva žalfije, origana i kantariona za lečenje rana.

Kantarion

Kantarion se prvobitno koristio za zarastanje rana. Esencijalno ulje može biti korisno i za opekotine. Kantarion ima antimikrobna i protivupalna svojstva, smiruje opekotine i sprečava infekcije. Jedno istraživanje iz 2011. godine, dokazalo je da ova biljka može zaceliti rane, u kombinaciji sa uljima origana i žalfije.

Čajevac

Ova australijska biljka ima veliku reputaciju kao antimikrobno ulje protiv infekcija. Ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva. Prema nekim studijama, ulje čajevca se najčešće koriti kao pomoć u oporavku od opekotina.

Majčina dušica

Timoli iz majčine dušice deluju protivupalno, pa se smatra da je oblično sredstvo u oporavku posle opekotina. Etarska ulja i timol čine ga i dobrim sredstvom protiv crevnih parazita naročito dečjih glista.

Izvor: eklinika.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljepota i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh