Connect with us

Ljekovito bilje

Umesto leka popijte PRIRODNI ASPIRIN, a možete lako da ga napravite SAMI – Ljekovito bilje

Bela vrba je u narodnoj medicini najbolji lek za reumatska oboljenja, jer salicilna kiselina koju sadrži kora umiruje upale.

Ova biljka često se naziva i prirodni aspirin, a prvi dani proleća najbolje su vreme da se kora skine s drveća jer u to vreme ima najviše lekovitih supstanci. Čaj i tinktura od kore ublažavaju glavobolju, pomažu kod tegoba disajnih organa, jačaju srce i dobra su preventiva kod infarkta.

Pored toga, čiste krv i podstiču funkciju bubrega, a muškarce štite od raka prostate. I tinktura i čaj su dobra zaštita od nastanka krvnih ugrušaka, infarkta i moždanog udara. Preventivno, čuvaju zdravlje zglobova na “duge staze”.

Ovi eliksiri se lako pripremaju, a važno je samo odabrati pravi vrbu: najbolje je skidati koru s grana koje su stare od dve do tri godine, jer imaju najviše lekovitih supstanci.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Važno je odabrati pravu granu i svežu koru.

Kora se oguli sa grane, iseče se na komadiće, pa tek kad se dobro osuši može da se koristi. Ukus kore je gorak, pa ni tinktura nije posebnog ukusa, ali je – delotvorna. Iako su veoma lekoviti ovi eliksiri se ne preporučuju trudnicama, onima koji su alergični na “aspirin”, koriste antikoagulanse ili imaju gastritis.

Tinktura

U staklenu flašu od litre staviti pet kašika suve kore vrbe, pa preliti komovom rakijom ili votkom, važno je da bude alkohol od 70 procenata. Flašu dobro zatvoriti, pa ostaviti na hladnom i tamnom mestu 21 dan. Za to vreme povremeno protresti flašu, da se sadržaj dobro sjedini. Nakon tri sedmice procediti, pa piti po jednu kašičicu tinkture razmućene u decilitar hladne vode svakog jutra pola sata pre doručka. Umiruje reumatski bol.

Čaj

Kašičicu kore vrbe preliti sa 2dl hladne vode, poklopiti i zagrejati do ključanja, pa ostaviti da stoji od pet do 10 minuta. Piju se tri šolje čaja dnevno, posle obroka. Čaj pomaže kod visoke temperature, prehlade i glavobolje.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh