Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Uzetost ili obamrlost Sadik Sadiković

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

U zetost tijela ili pojedinih udova nastupi kada mišići izgube pokretnu snagu, a više puta i osjetljivost. Dolazi od ozljeda, bolesti kralježnice i mozga, od udara kapi, slabokrvnosti i grušanja krvi.

Protiv te nevolje treba bolesniku dnevno prati tijelo s pola vinskog octa i pola vode i uzeta mjesta dobro trljati, a svakih 20 min. dati mu po gutljaj ovog čaja: uzme se korijena bibernele (Pimpinella magma L) i ostavi u 3/10 litre vode 12 sati, u istoj vodi se kuha ½ sata, ocijedi i pridoda čaju još i ovo: 6 g kadulje (Salvia ofcinalis L), kantarije 6 g (Erythraea Centaura Pers) i 2 g pelina (Artemisia Absinthum L) potopljeno se drži po 12 sati u pola litre bijelog vina, prokuha 10 min. i na toplome mjestu pari. Dnevno treba uzeti na vršku noža praška od korijena kravojca (Angelica sylvestris L). tjedno 2 puta treba umotati bolesnika u vruću plahtu, umočenu u odvar od trina (na 6 litara vode ¼ kg trina i pola sata kuhati). Oblog se samo tako dugo ostavi dok bolesnik ugodnu toplinu osjeća, a čim prestane, oblog se skida i tijelo brzo opere octenom vodom. tjedno treba uzeti 2 puta dobro toplu kupku za noge u odvaru od trina. ta kupka mora bolesniku do koljena dosezati. Noge treba kupati do 20 minuta; nakon 10 minuta u vodu treba staviti jako vruć (ali ne prevruć) crijep da voda ostane topla. tjedno dva puta polijevati gornje tijelo, ruke i vrat i 2 puta noge, koljena i bedra hladnom vodom. Krevet treba tako staviti da se s obje strane može prići bolesniku, a kod polijevanja držati bolesnika na rubu kreveta. Kada je poboljšica u toliko nastupila da se bolesnik može pomalo  kretati, treba mu uz polijevanje i umatanje u plahtu davati i kupke za noge i dvije polukupelji u hladnoj vodi. 

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Polijevanje i kupelji neka traju od 10 sek. postupno do 2 min. Kada se je bolesnik već dobro oporavio, treba mu dati u jastuk za spavanje dobro osušenu paprat.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh