Connect with us

Agro kutak

Uzgojite kivi u svom domu – Evo kako to možete da uradite /VIDEO/

Kivi je voće koje se gaji širom Evrope, kivi uspjeva i na našim prostorima. Potreban vam je plod kivija, dobra volja i strpljenje!

Možete ga uzgajati iz sjemena, a potreban vam je mekši kivi koji je već u procesu raspadanja, oljuštite ga i plod izdrobite kako bi se sjeme odvojilo od mesa ploda.

Plod sa sjemenom i vodom sipate u flašu, promućkate, sve dok se meso ne odvoji od sjemena, a sjemenke koje su dobre one će pasti na dno i one su odlične za sejanje. Nakon toga procijedite vodu kako biste izvojili sjeme.

Sjeme mora prvo da se prosuši na papiru, a postoje dva načina na koji možete da sijete sjeme. Prvi je da uzmete sjeme i stavite ga površinu zemlje i pokrijete ga potom sa 2,3 milimetara zemlje. Nakon toga navlažite zemlju i pokrijete saksiju sa najlonom.

Drugi način je da u plastičnu posudu stavite maramicu koju navlažite i sjeme kivija rasporedite po površini. Prekrijete maramicom sjeme i ostavite ga na toplom mjestu. Kada vidite da je počelo da klija, uzmete saksiju sa zemljom, stavite sjeme po površini i pokrijete sa 2,3 milimetara zemlje i stavite saksiju na toplom mjestu.

Pogledajte kako izgleda ceo postupak u videu:

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Agro kutak

Na vrh