Connect with us

Ljekovito bilje

Večita dilema: Kada se koriste hladne, a kada tople obloge?

Treba da znate

Koja obloga pomaže kod bola u mišićima, a koja kod povrede? Ova dilema može lako da se reši. Pažljivo slušajte svoje telo kako biste najpre utvrdili koja vrsta bola je u pitanju. U odnosu na bol bira se i tip obloge.

Tople obloge

  • „Dovode“ više krvi u bolno područje
  • Smanjuju ukočenost zglobova i mišićni spazam
  • Ne treba da se koriste prvih 48 sati nakon povrede.

Topli peškir: Navlažite peškir toplom (ne vrućom) vodom. Stavite na povređeno područje kako biste ublažili grč mišića.

Jastučići za grejanje: Obavezno zaštitite bilo koju vrstu obloga za grejanje od direktnog kontakta sa kožom kako biste izbegli opekotine. Ova mera predostrožnosti je posebno važna ako postoji oštećenje nerava kao posledica dijabetesa. Kada mišići rade, stvaraju se hemijski nusproizvodi koje treba eliminisati. Ako je vežbanje veoma intenzivno, možda neće biti dovoljno brza cirkulacija da se eliminišu sve nussupstance. To nakupljanje različitih supstanci (na primer, mlečne kiseline) izaziva bol u mišićima. Pošto cirkulacija pomaže da se eliminišu ove supstance, koristite toplotu kako biste pomogli bolnim mišićima nakon vežbanja.

Hladne obloge

  • Olakšavaju bol tako što utrnu povređeno područje
  • Smanjuju oticanje i upalu
  • Smanjuju krvarenje.

Hladni peškir: Navlažite peškir hladnom vodom. Presavijte ga i stavite u plastičnu kesu koja može da se zatvori. Stavite kesu u zamrzivač na 15 minuta. Izvadite iz zamrzivača i stavite na zahvaćeno područje.

Pakovanje leda ili hladna obloga: Stavite led u plastičnu vrećicu koja može da se hermetički zatvori. Delimično napunite vodom. Zatvorite kesu, istiskujući vazduh iz nje. Zamotajte vrećicu u vlažni peškir i stavite je na zahvaćeno područje.

Kada dođe do povrede ili upale, kao što je tendinitis ili burzitis, tkiva su oštećena. Hladnoća umrtvljuje zahvaćeno područje, što može smanjiti bol i osetljivost, a takođe može smanjiti otok i upalu.

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Na vrh