Connect with us

Agro kutak

Verbena – Prihrana, zalivanje i oblikovanje

Verbena cvijeta od ranih proljetnih mjeseci do prvih hladnoća. Tokom cvjetanja poželjena je dodatna prihrana verbene (dva puta sedmično) kroz vodu za zalivanje. Cvjetanje verbene je stalno tokom ljetnih mjeseci. Ako se biljka pravilno uzgaja, ona će stalno razvijati bočne grane iz kojih će nicati novi cvjetovi.

Verbena će u vrtu ili na balkonu djelovati čarobno ako je kombinujete s ostalim jednogodišnjim biljkama koje za uzgoj zahtijevaju dosta sunca. Viseće ili puzajuće verbene možete kombinirati s ostalim visećim biljkama koje zahtjevaju sličnu ili istu njegu.

Zalivanje

Biljka zahtjeva umjereno zalivanje kako bi kvalitetno rasla. Zalijte je odmah nakon sadnje i dok se ne započne s rastom, a kada se ukorijeni minimalno jednom tjedno ili po potrebi. Pripazite da ne pretjerate jer joj neće odgovarati ni suviše mokro i vlažno tlo. Prije zalivanje provjerite je li zemlja dovoljno suva pa je tek onda zalijte.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Najbolje vrijeme za zalivanje je rano ujutro ili kasno naveče odstajalom vodom. Ako uzgajate verbenu u posudama ili teglama, pripazite da tanjirić u koji se slijeva voda ne bude pun.

Prihrana

Nema velikih zahtjeva prema prihrani, ali ipak će bolje cvjetati ako ga svaki drugi ili treći tjedan prihranite gnojivom. Kod gnojidbe birajte ona gnojiva koja imaju veći postotak gvožđa. Obvezna je prihrana u proljeće, kada biljka naraste 10-ak cm.

Rezidba i oblikovanje

Grane verbene nikada ne bi smjele biti duže od 80 cm. Verbenu je krajem juna potrebno orezati kako bi i dalje davala predivne cvjetove. Skratite joj predugačke grane i uklonite cvjetove koji su ocvali. Tako ćete osim oblikovanja, biljci omogućiti i obnovu cvjetova, potaknuti rast i razvoj biljke. Nakon što ocvate, skratite joj stabljiku do prvih listića.

Želite li podstaknuti grmoliki rast, kada mladim biljkama niknu dva do tri para listova, uklonite im vrh stabljike. Ako verbena gubi formu, prerasle grane skratite za dvije trećine. U tom slučaju trebat će joj dvije sedmice da se počne ponovo granati i cvjetati.

Kada završi prva cvatnja, poželjno ju je orezati kako bi se podstaklo ponovo brzo cvjetanje.

Izvor: vrtlarica.hr

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Na vrh