Connect with us
Od ove maske kosa raste 3 centimetra mesečno: Gusta, sjajna i zdrava kosa za 30 dana! (RECEPT) - Ljepota i zdravlje

Ljepota i zdravlje

VITAMIN MLADOSTI: Ovo svaka žena treba da pije – sprečava bolesti, usporava starost, jača imuni sistem! – Ljepota i zdravlje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Ako želite da odložite proces starenja, konzumirajte vitamin E.

Vitamin E je generički naziv za grupu srodnih jedinjenja koja se javljaju u četiri glavna oblika: alfa, beta, delta i gama tokoferol. Alfa-tokoferol je najčešći oblik vitamina.

Za vitamin E kažu da je ženski vitamin, neophodan za trudnice, moćan je antioksidans, njegove prednosti za kožu i kosu su neosporive. Ali blagodati vitamina E za muško telo nisu ništa manje.

Zbog oblika rastvorljivog u mastima, vitamin E ostaje u telu dugo vremena, uglavnom u masnim tkivima i jetri. Međutim, prilično se retko javlja u hrani, a najčešće u masnoćama, što znači da ga nemate dovoljno, ako ste na dijetama.

U ovom slučaju pomoći će samo vitaminski kompleksi koji dovode do optimalne količine hranljivih sastojaka koji su toliko potrebni telu.

Kako deluje vitamin E?

Jedna od osnovnih funkcija vitamina E je zaštita ćelijskih membrana. Takođe pomaže u apsorpciji selena i vitamina K. Veliki deo reputacije vitamina E, međutim, zasniva se na njegovom potencijalu da zaštiti telo od bolesti. Kao antioksidans, pomaže u uništavanju slobodnih radikala, nestabilnih molekula kiseonika koji oštećuju naše ćelije.

Štiti ćelijske membrane i deluje antioksidativno, vitamin E je uključen u prevenciju raka. Neki od najboljih naučnih dokaza sugerišu da vitamin E može sprečiti bolesti srca, uključujući srčani udar i moždani udar, smanjujući loše efekte LDL („lošeg“) holesterola i sprečavajući stvaranje krvnih ugrušaka.

Rezultati dve velike studije pokazuju da vitamin E može da smanji rizik od srčanih bolesti za 25-50%, kao i da spreči bol u grudima (angina bol).

Najnovija istraživanja su pokazala da uzimanje vitamina E u kombinaciji sa vitaminom C blokira štetne efekte prekomerne upotrebe masne hrane.

Vitamin E protiv starenja

Stručnjaci se slažu da je vitamin E sposoban da uspori proces starenja štiteći ćelije od oštećenja slobodnih radikala – jedan je od najpoznatijih i najmoćnijih antioksidanata.

Postoje dokazi da pomaže jačanju imunološkog sistema čak i kod starijih osoba, pomaže u uklanjanju toksina iz dima cigareta, ublažava simptome Parkinsonove bolesti i usporava razvoj katarakte i Alchajmerove bolesti.

Neke studije su pokazale da vitamin E može ublažiti jake bolove u nogama izazvane poremećajem cirkulacije koji se naziva povremena klaudikacija.

Pored toga, mnogi ispitanici su izvestili da kreme i ulja koja sadrže vitamin E pomažu u lečenju kožnih lezija.

Vitamin E u prirodnom obliku

Vitamin E se može naći u pšeničnoj travi, ali i u biljnim uljima, orasima i semenkama (suncokret, golica, badem, lešnici), u spanaću i suvim kajsijama, ali i u integralnim žitaricama.

Izvor: stil.kurir.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljepota i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh