Connect with us

Korisni saveti

Voćni sok snižava krvni pritisak: Stručnjaci otkrivaju kakav to sok mora da bude

Samo jedna čaša voćnog soka dnevno može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Stanje visokog krvnog prisika uzrokuje malo simptoma pa može ostati neotkriveno godinama, ali s vremenom može obolele dovesti u opasnost od moždanog udara, srčanog udara i drugih bolesti srca.

Uz lošu ishranu, način života i stres za koje se smatra da povećavaju šanse ljudi za razvoj visokog krvnog pritiska, lekari i će često propisati promene u načinu života kao što su smanjenje unosa soli i alkohola, jedenje više voća i povrća i više vežbanja.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Torontu pokazalo je da svakodnevno ispijanje umerenih količina voćnog soka može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Dolazi nakon što je “Blood Pressure UK” upozorio da bi do dve trećine Britanaca mlađih od 50 godina moglo živeti s nedijagnostikovanom hipertenzijom, odnosno visokim krvnim pritiskom.

Loša ishrana i nezdravi načini života doveli su do toga da sve veći broj obolelih razviju ovo stanje kada napune 30 godina pa je dobrotvorna organizacija pozvala odrasle svih uzrasta da redovno kontrolišu krvni pritisak.

Istraživački tim iz Toronta analizirao je podatke iz 93 prethodne studije koje su proučavale 12 različitih slatkih namirnica, kako bi se razumelo kako izbor prehrane utiče na krvni pritisak.

Krvni pritisak se beleži pomoću dva broja, sistolnog pritiska – sila kojom se vaše srce kontrahuje kada pumpa krv po telu – i dijastolnog pritiska, pritiska tokom faze mirovanja između otkucaja srca.

Prema smernicama NHS-a, idealnim krvnim pritiskom se obično smatra između 90/60 mmHg i 120/80 mmHg, dok je cilj za osobe starije od 80 godina ispod 150/90 mmHg.

Izvještaj, objavljen u časopisu “Plos one”, otkrio je da je umerena konzumacija voćnog soka koji sadrži prirodne šećere dovela do prosečnog “malog značajnog smanjenja” sistolnog krvnog pritiska od 3,7 mmHg.

Izvor: najzena.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Korisni saveti

Na vrh