Connect with us
Neka kraljica cveća krasi i vašu baštu ili terasu: I vaš vrt može izgledati kao vrt engleske kraljice! (FOTO)

Agro kutak

VRIJEME JE ZA RUŽE – Savjeti za uzgoj bez greške!

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Ruže vole mjesto sa dosta svjetlosti, minimum 3- 4 sata dnevno, prozračno i bez vlage koja se zadržava i pogoduje razvoju gljivičnih oboljenja. One su prilagodljive i otporne na osrednje kvalitetno zemljište. Ipak, da biste imali lijepo odgajenu ružu koja će cvjetati tokom cijele sezone, prije sadnje pripremite zemljište.

Sve ove faktore treba imati u vidu kada biramo ruže koje ćemo gajiti. Mi vam predstavljamo određene vrste, pa sami ocijenite koja će najbolje pristajati vašoj bašti.

Čajevke – su visine do 1 m, a najčešće između 60 i 80 cm (Marvej, Mondijal, Poker, Grand Gala, Tineke, …).
Mnogocvetnice – visine su 40-90cm; obilno cvjetaju cijele sezone (Mona Liza, Alison, Frizija, Lili Marlen, Paganini, …).
Penjačice – visine do 4m; cvjetaju cijelu sezonu ( Don Žuan, Kazino, Parade, Kempešen, Din, …)
Grmolike – do 2m (Tekila, Karamela, Lucija,…)
Minijaturne – do 35cm; žbunastog rasta (Majdi, Oranž Juvel, Riki, …)
Polegle – rastu pokrivajući zemlju (Bazino, Kent, Svani, …)
Engleske – odlikuju se specifičnim mirisom (Tamora, Old Port, …)
Žbunaste – rastu vrlo nisko i široko žbunasto (Anadia, Sangrija, Siesta, …)

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Rastojanje sadnje:

Čajevke: 40/50cm; ako ih sadimo u više redova primjenjuje se cik- cak sadnja, takođe na 40cm.
Mnogocvjetnice: 30- 40cm; za fomiranje cvjetne grede sadi se 9 sadnica na m2
Minijaturne: 25- 30cm; za fomiranje cvijetne grede sadi se 12 sadnica na m2
Penjačice: 100- 200cm
Grmolike: 80-100cm
Polegle: 3-5/ m2

Ruže stablašice: sade se najčešće pojedinačno, ili na rastojanju koje vama odgovara.

Zemljište

Ruže nisu veliki probirači u pogledu zemljišta, što ne znači da o njemu ne treba voditi računa. Lijepe i zdrave ruže mogu obilno cvjetati i biti zdrave samo na dobro pripremljenom zemljištu. Ružama najviše odgovaraju otvorena, sunčana do polusjenovita i od vjetra zaštićena mjesta. Ne podnose zasjenu, kao ni visok nivo podzemnih voda. Najbolje je sa pripremom zemljišta početi već krajem ljeta ili rano u jesen, na taj način što će se zemljište dobro i duboko prekopati uz dodatak stajskog đubriva i mineralnog fosfornog kalijumovog đubriva.

Đubriva se dodaju kao „rezerva“ hrane u zemljištu bez obzira na njegovu plodnost. Umjesto gore navedenih đubriva, može se upotrjebiti kompleksno mineralno đubrivo 15:15:15. Neposredno pred sadnju ruža, zemljište treba fino isitniti i poravnati. Nije dozvoljeno nikakvo dodavanje đubriva neposredno u rupu pri sadnji jer to može izazvati truljenje korijena (od stajnjaka) ili ožegotine korijena (od prevelike koncetracije mineralnog đubriva).

Sadnja stablašica

Sadnja ruža stablašica se odvija kao i sadnja svih drugih ruža. Specifičnost je u tome što je prilikom sadnje potrebno postaviti pritku za koju će se ruža stablašica na nekoliko nivoa blago privezati. Tokom zime ovu ružu je potrebno zašitititi tako što će se krošnja prekriti agrilom ili jutanom kesom.

Prihranjivanje ruža

Kao i sve druge biljke, i ruže za svoj razvoj traže dovoljno hranljivih materija. Prilikom prihranjivanja treba voditi računa jer pretjerane količine hranljivih materija dovode do velike bujnosti. S obzirom da se prije sadnje dodaju organsko i mineralno đubrivo – to je dovoljno za sljedeće dvije godine.

U slučaju da je zemljište pjeskovito i siromašno, poslije kretanja ruža (u maju), prije navodnjavanja treba im dodati azot u formi UREA il i nekog sličnog đubriva. Sredinom jula treba obaviti jedno prskanje lišća adekvatnim folijarnim đubrivom.Za prihranjivanje se mogu primjenjivati i kompleksna lako rastvorljiva mineralana đubriva sa više azota, npr. YARA 23:7:7.

Pripema sadnica

Sastoji se iz orezivanja korijena i nadzemnog dijela (izbojaka). Pri pripremi korijena odrstranjuju se sve oboljele žile, oštećene se prekraćuju do zdravog dijela, a zdrave se skraćuju na 15-20cm dužine. Nadzemni dio, pri jesenjoj sadnji, orezuje se vrlo malo, a glavno orezivanje se obavlja u proljeće.

Vrijeme i tehnika sadnje ruža

Ruže se mogu saditi samo za vrijeme mirovanja vegetacije, i to najbolje u jesen po prestanku vegetacije ili u proljeće čim prodju prvi mrazevi. Kasniju sadnju treba izbjegavati. Sadnice ruža se sade u unaprijed iskopane rupe (40×40), na čijem se dnu prethodno napravi mala humka od sitne rastresite zemlje. Korijen sadnice se postavlja na humku tako da glavne žile leže na površini humke. Ako je ruža nepripremljena, skratiti korijen na 25cm, odstraniti sasušene i oštećene grane. Biljku spustiti u zemlju, raširiti korijen, zatrpati zemljom i kada je jama ispunjena blizu vrha, obilno zaliti.

Dodati preostalu zemlju. Bez obzira na stanje vlažnosti zemljišta, poslije sadnje treba izvršiti obilno zalivanje. Poslije upijanja vode, ostatak zemlje se pažljivo zagrće oko nadzemnog dijela biljke. U proljeće zasađene biljke takođe treba zagrnuti ali nešto slabije. Ruže zasađene u jesen treba odgrnuti u proljeće prilikom okopavanja (od sredine marta do kraja aprila), dok se sadnice zasađene u proljeće odgrću 20 do 30 dana nakon sadnje.

Za razliku od sadnica golog korijena, ruže gajene u kontejnerima mogu se saditi u bilo koje vreme, osim u toku dugih sušnih perioda ili kada je zemljište smrzlo.

Izvor: kalia.co.me

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh