Connect with us
Evo kako da gajite ogroman žbun bosiljka: Baštovan otkrio svoju tajnu!

Ljekovito bilje

Začinsko bilje i slane obloge otpušavaju sinuse – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Sinusitis je vrlo čest problem, a predstavlja upalu ili oticanje sluznice koja oblaže sniuse. Tipični simptomi jesu zapušen nos, gubitak čula mirisa, glavobolja, bolovi u predelu čela i slepoočnica, kašalj, slivanje nosnog sekreta u grlo, groznica, umor i opšta slabost.

Uzroci mogu biti razni – najčešće je reč o bakterijskim ili virusnim infkecijama, ali okidači mogu biti i alergije, tegobe sa zubima, devijacija nosa, upale gornjeg respiratornog trakta, kao i ambijentalni uslovi poput zagađenog vazduha, duvanskog dima, promene vazdušnog pristiska… Do oporavka od sinusitisa obično dolazi u roku od sedam do deset dana, a ukoliko simptomi traju duže ili se ciklično ponavljaju tokom godine, najverovatnije je reč o hroničnom stanju, pa tad obavezno treba potražiti lekarsku pomoć. Upala sinusa može se tretirati antibioticima, ali oni većinom pružaju samo trenutno olakšanje, dok česta konzumacija može usloviti i to da bakterije i virusi postanu otporni na njih. Zbog toga je, kad je to moguće, tegobe bolje suzbijati na prirodan način, a i odgovarajući način ishrane, redovna hidratacija i fizička aktivnost mogu biti od pomoći.

Idealna mešavina za inhalaciju

Sipajte u šerpu litar vode i po kašiku kamilice, mente i boslijka. Zagrevajte to do ključanja, sklonite sa šporeta i dodajte pet kapi etarskog ulja eukaliptusa. Nagnite se nad posudu, prekrijte glavu peškirom, pa udišite lekovita isparenja najmanje deset minuta. Postupak ponavljajte dva-tri puta dnevno, do poboljšanja. Kombinacija ovog bilja deluje snažno antiupalno, te pomaže da se sinusi otpuše.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--
A kako to rešavaju kineski lekari

Prema postulatima akupunkture, jedne od najstarijih tradicionalnih metoda kineske medicine, glavna funkcija životne energije “či” jeste podsticanje protoka krvi i telesnih tečnosti, zbog čega se, u slučaju blokada, one nagomilavaju i zgrušavaju u sluzastu tvar koja može uzrokovati i probleme sa sinusima. Stoga je važno blagovremeno otkloniti eventualne uzroke ove nepravilnosti, a to se može učiniti stimulisanjem određenih tačaka na telu, tj. njihovim masiranjem ili laganim pritiskanjem

Debelo crevo 4: locirana je sa spoljašnje strane dlana, na prevoju između palca i kažiprsta. Pobuđivanjem ove tačke eliminišu se potencijalne energetske blokade u vratnom delu i glavi, što može doneti olakšanje u slučaju glavobolja, vrtoglavice, bolnih sinusa i očiju, začepljenog nosa, hronične ukočenosti vrata i sl….

Debelo crevo 20: nalazi se na nazolabijalnom žlebu, pri dnu nozdrve, neposredno ispod jagodične kosti. Aktiviranjem ove akupunkturne tačke postiže se prohodnost nosnih puteva i otvaranje sinusa.

Jin tang: ova tačka smeštena je u prostoru između obrva, u sredini. Masaša ovog mesta blagim kružnim pokretima otklanja poteškoće sa disanjem, ali i ostale tegobe karakteristične za hroničnu upalu sinusa.

Napomena: Ako ste u prilici obratite se za pomoć i savet nekom akupunkturologu.

Bol kao “rukom odnesen”

Sipajte u tiganj ili šerpu pola kilograma kuhinjske soli i zagrevajte to, uz stalno mešanje, dok ne postane vrelo. Sipajte so na dvostruku pamučnu krpu i napravite zavežljaj. Prekrijte lice tankim peškirom i lagano pritiskajte zavežljaj na čelo, slepoočnice i jagodice. Kad se to malo prohladi, sklonite peškir s lica i nastavite da pomerate zavežljaj sve dok se potpuno ne smlači. Ponavljajte to nekoliko večeri zaredom pre spavanja.

Za podizanje imuniteta

Komad đumbira srednje veličine oljuštite i izrendajte, pa to prespite u blender. Sipajte i sok od ceđenog limuna i narandže, kao i dve kašike organskog meda i kašičicu cimeta. Izmiksajte to, pa prespite smesu u staklenu teglu, zatvorite i ostavite u frižideru. Triput dnevno uzimajte po kašiku sirupa posle obroka ili uz čaj. Ovaj preparat vrlo je lekovit, jer svi sastojci obiluju vitaminom C, koji jača odbrambenu moć organizma i podstiče ga da se bori s bakterijskim i virusnim infekcijama koje mogu izazvati upale sinusa.

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh