Connect with us

Korisni saveti

Zašto su Hleb i Mleko Potencijalna Zamke: Dr. Kamenov Razotkriva Veze između Ishrane i Zdravlja Creva

Ako neko unosi hranu koju ne podnosi, poput mleka ili glutena, creva mogu pretrpeti ozbiljna oštećenja. Toksini ulaze u organizam, aktivira se sistem, i stvara se masna jetra. Dr. Borislav Kamenov, priznati imunolog, ukazuje na važnost ishrane i njenog uticaja na dugoročno zdravlje organizma, posebno kada se nepravilne navike postave još u detinjstvu.

Umor, malaksalost, nadutost, pa čak i podočnjaci, mogu biti prvi znaci mnogih bolesti koje se originišu u digestivnom traktu, a zatim imaju posledice na različitim mestima u telu. Osim toga, imunitet postaje ranjiv na udarce.

“Hrana nije samo izvor energije; digestivni sistem osigurava hranu i gradivne materije, ali i igra ključnu ulogu u podršci imunološkom sistemu. Zdrava creva omogućavaju tolerantan odgovor bez stvaranja štete, čak i kada su druge bolesti u pitanju – poput visokog pritiska, dijabetesa i vaskularnih bolesti. Ovi problemi često prvi daju signale u digestivnom traktu”, ističe dr. Kamenov.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Teranje dece da jedu hranu koju ne podnose može imati ozbiljne posledice na njihovo zdravlje. Oštećenja creva, unos toksina, masna jetra, i iscrpljen vitamin D mogu rezultirati nepotrebnim komplikacijama u budućnosti. Dr. Kamenov naglašava da ovo nije važno samo tokom pandemije, već i za sve bolesti koje pogađaju našu populaciju.

“Često ne obraćamo pažnju na signale koje nam telo šalje – umor, malaksalost, gasovi, nadimanje. Ovi simptomi, poput obloženog jezika i podočnjaka, često potiču iz detinjstva. Važno je prepoznati te znakove, a to je posebno ključno kod dece. Prevencija mnogih bolesti počinje već u najranijem detinjstvu”, upozorava dr. Kamenov.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Korisni saveti

Na vrh