Connect with us

Agro kutak

Zašto tuja žuti i kako da je spasite?

Zašto tuja žuti i kako da je spasite – Postoje periodi kada tujine četine požute, a razlog su prirodni procesi. Međutim, postoje i situacije kada se mora reagovati.

Tuje prirodno požute na jesen druge godine, jer tada prirodno odbacuju stare četine. Ova vrsta bojenja četina u žuto ravnomjerno utiče na gornje i donje grane i ne zahtjeva liječenje biljke. Međutim, ukoliko dođe do prebojavanja četina u žutu boju u drugim vremenskim periodima i na drugim dijelovima grana, to je znak da tuja trpi nešto i da joj treba pomoć.

Tujin krasnik je štetočina koja najčešće napada tuje i ne bira da li su mlade ili stare. Veoma je invazivan, a jaja polaže tokom proljeća. Pošto larve nagrizaju stabljiku praveći hodnike ispod kore, biljka počinje da se suši. To se dešava od unutrašnjeg dijela grane prema periferiji, i na kraju se osuši cijela grana.

Lisne i štitaste vaši, takođe, mogu da prave probleme.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

U slučaju napada tujinog krasnika, najbolje je odsjeći grane koje su napadnute i spaliti ih. Može da se koristi i insekticid sa aktivnom materijom abamectin do 3 puta tokom sezone, sa razmakom od 45 dana.

Takođe, možete koristiti hortikulturno ulje tokom zime, kada biljka miruje. Najbolje je pratiti uputstva proizvođača koja pišu na pakovanju u pogledu stope pokrivenosti i učestalosti primjene.

Kada su suva i vruća ljeta tujama mogu četine da požute zbog izloženosti ekstremnim vremenskim uslovima. Prvo žute vrhovi, pa se žutilo širi ka unutrašnjosti grane, i to posebno na bočnim stranama koje su izložene vjetru i jakoj sunčevoj svjetlosti. Ovdje je lijek zalivanje. Starije biljke se zalivaju sa dosta vode na svakih 10-15 dana, a mlađe biljke na 7-10 dana. Takođe, neophodno je staviti organski malč oko biljaka (kao što je kora od drveta) što će zemlji pomoći da zadrži vlagu.

Nedostatak hranljivih materija, takođe, može da bude razlog zašto tuji žute četine. Promjene boje četina izazivaju nedostatak azota, kalijuma, gvožđa, cinka ili mangana.

Ukoliko nedostaje azot, tuje proizode kratke, žute i čvrsto zbijene iglice. Tek posađene tuje možda neće da uspiju da razviju bočne grane.

Starije iglice na biljkama, kojima nedostaje kalijum, postaju doboko plavkasto-zelene boje, a prije nego što prijeđu u žutu i crvenkasto-smeđu boju.

Nedostaci gvožđa i mangana ogledaju se kroz promjenu boje lišća gornje krune i novijih iglica.

Izvor: agrosavjet.com

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh