Connect with us

Ljekovito bilje

Znate li razliku između majčine dušice i timijana? – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Majčina dušica i timijan, srodne biljke koje dolaze iz istog roda Thymus, osim što su prave riznice zdravlja, na najbolji način obogatiće mnoga jela.

Naziv za timijan, thymus dolazi od grčke riječi thymon koja znači hrabrost pa su ga npr. rimski vojnici dodavali u vodu za kupanje kako bi ojačali, a u srednjem vijeku pripadnici plemićkog staleža nosili su ga u džepovima kako bi se zaštitili od bolesti i neugodnih mirisa.

Iako se majčina dušica i timijan često miješaju, postoji jedna vidljiva razlika u načinu rasta: majčina dušica je puzačica, a timijan raste uspravno.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Koja je osnovna razlika između majčine dušice (Thymus serpyllum) i timijana (Thymus vulgaris)?
Najveća razlika je u načinu rasta. Ako promotrite bolje kako biljka rastre u tegli vidjet ćete da kod timijana stabljičice stoje uspravno, a kod majčine dušice se stabljika povija prema rubovima tegle.

Druga razlika je i u listićima koji su kod timijana nešto uži i lagano povinute prema dolje. Osim toga, timijan cvate bijelim ili lagano ružičastim cvjetićima, a majčina dušica ima cvjetiće u tamnijoj nijansi ružičaste. Miris im je vrlo sličan, a što se tiče ukusa, majčina dušica ima nekako gorči okus od timijana.

Blagotvoran uticaj za zdravlje

Majčina dušica i timijan imaju ista svojstva, s tim da su ona u timijana nešto izraženija. Ljekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listu i cvijetu pa je treba pažljivo brati, a nikako čupati. Kad je vrijeme berbe (maj, jun, jul, avgusti septembar) pažljivo odsijecite samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvijetu i to makazama.

Ova biljka sadržava eterična ulja, a osobito je efikasna kod poremećaja respiratornog sistema poput kašlja, problema s desnima, zadaha, probavnih teškoća… Ako vas muči kašalj, zbog svojih ljekovitih tvari, stručnjaci preporučuju inhaliranje majčine dušice kako bi se razgradio sekret u bronhima.

Primjena u kulinarstvu

Majčina dušica koja ima specifičan, pikantan ukus se u kulinarstvu se koristi uz jela od ribe ili različite vrste mesa, povrća, u paštetama, salatama, juhama ili umacima.

Timijan se takođe često koristi i kao lijek, ali i u gastronomiji. Jača pluća, ima blagotvoran učinak na želudac, uklanja tegobe PMS-a, smanjuje kašalj, glavobolju, probavne smetnje, umiruje živce, blagotvorno djeluje na rane, akne, gljivice na nogama. Ova biljka ima nevjerojatna antiseptička svojstva pa je na glasu kao jedan od najvažnijih prirodnih sredstava za dezinfekciju.

Timijan se danas još ponekad koristi kao izvrsno prirodno sredstvo za konzerviranje i dezinfekciju, pa čak i raskuživanje prostorija, predmeta i rublja.

Timijan treba brati vrlo pažljivo kako bi se eterično ulje sačuvalo, najbolje za vrijeme toplog i sunčanog vremenu, oko podne, kad nema više rose i kad sadrži najviše eteričnog ulja.

Izvor: tportal.hr

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh