Connect with us

Ljekovito bilje

Žuč vas nikad više neće mučiti ako primenite ovo:Stručni saveti nutricioniste za zdravu žuč, bez tegoba i bolnih napada! – Ljekovito bilje

Napad žuči nastaje kada kamenčić zatvori cistični kanal i tako zaustavlja oticanje žuči. Kada do napada dođe, to znači da u žučnoj kesi već postoje kamenčići koji su počeli da stvaraju ozbiljnije probleme, a evo šta možemo da uradimo da, na prvom mestu, smanjimo izglede da do stvaranja kamenčića dođe. Pravilna ishrana deluje preventivno smanjivanjem koncentracije holesterola u žuči, koji je u većini slučajeva izgrađuje kamence. Kako da se ishranom borimo protiv kamena u žučnoj kesi, objašnjava nutricionista dr Đorđe Pejić.

Gde boli žučna kesa?

Veći deo vremena kamenčići su bezopasni i često i neotkriveni. Međutim ponekad tokom kontrakcije žučne kese pri oslobađanju žuči, izbacuje se i kamenčić koji zatvara kanal koji vodi ka jetri ili tankom crevu, pa tada dolazi do bolova.

Žučni napad je često opisan kao bol koji se širi od gornjeg desnog dela stomaka do donjeg desnog dela grudi, ali ponekad se širi preko ramena niz leđa. Takav bol može da traje po nekoliko minuta ili sati sa jakim bolovima, bez popuštanja praćen mučninom ili povraćanjem.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Bol može prestati ukoliko se kamenčić vrati opet u žučnu kesu, ili komplikacije mogu nastati usled upale žučne kese, pa je neophodno ukloniti i žučnu kesu i kamenčić.

Evo kako ishrana pomaže kod kalkuloze žučne kese

Ishrana može da napravi bitnu razliku, jer ono što jedete može da spreči stvaranje kamenčića smanjujući ili povećavajući stepen zasićenosti žuči holesterolom, koji najviše doprinosi stvarenju kamena u žučnoj kesi. Određena hrana može da služi kao sredstvo za rastvaranje holesterola, čineći ga manje opasnim. Pri takvom stanju neophodno je sa nutricionistom napraviti individualni plan ishrane koji će u svojoj osnovi imati dovoljnu količinu vlakana (izvor povrće) i izbalansiran unos masti i ugljenih hidrata.

Vlakna i šećer

Ako jedete više povrća gotovo je sigurno da će vam to pomoći u sprečavanju stvaranja kamena u žučnoj kesi i napada. Zapravo vlakna i belančevine u povrću se bore protiv stvaranja kamenčića, uključujući i belančevine iz soje – pre svega iz fermentisanih sojinih proizvoda (tofu, tempeh).

Alkohol

Iznenadiće vas takođe da i mala količina alkohola može doprineti rastvaranju holesterola i sprečavanju stvaranja kamenčića, to je recimo pola čaše vina ili piva dnevno.

Kafa

Ukoliko znate da je problem sa kamenčićima u žuči obavezno se čuvajte kafe. Čak i mala količina kafe sa ili bez kofeina podstiče kontrakciju žučne kese i može da izazove napad žuči.

Redovni i izbalansirani obroci

Značaj pravilne i izbalansirane ishrane igra ogromnu ulogu, jer i kod pacijenata koji imaju višak kilograma, a i kod onih koji naglo izgube telesnu masu prvenstveno usled redukcije masti u ishrani,može da napravi ozbiljne probleme, pa se pacijentima savetuje nepreskakanje obroka, ne kalorijska redukcija na račun masti nego jedan izbalansiran unos svih makronutrijenata.

Šta sprečava stvaranje kamena u žučnoj kesi?

  • Jedite puno povrća posebno mahunarke
  • Budite umereni sa šećerom
  • Umeren unos alkohola
  • Ne duži razmaci između obroka, nikako duži od 6-7 sati
  • Polako redukujte svoju telesnu masu
  • Izbalansiran unos zasićenih i mononezasićenih masti

Osam saveta nutricioniste od kojih gorušica nestaje: Primenite ovo i zaboravite na mučne epizode bola, kiseline i nelagodnosti nakon jela!

Istraživanja pokazuju da je gorušica veoma česta pojava u današnjoj populaciji, čak svaka treća osoba na svetu boluje od gastroezofagealnog refluksa (skraćeno GERB). Karakteristični simptomi su jaka želudačna kiselina, bol i peckanje u grudima i vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak. Postoje razni provokatori, ljuta hrana, alkohol, cigarete… a simptomi obično nastaju oko sat vremena posle unosa hrane. Nutricionista, Đorđe Pejić, za Stetoskop navodi osam saveta u ishrani osoba sa gorušicom, koji će ublažiti tegobe.

Ako ne patite od čestih gorušica, budite umereni sa mastima, one su najveći neprijatelj koji može povremene gorušice da pretvori u česte. Za nastanak gorušice su krivi obilni obroci, alkohol i kasno večeravanje i odlazak u krevet ubrzo posle obroka. Ako je gorušica stanje koje se ponavlja, možete smanjiti učestalost i jačinu napada ako pratite nekoliko jednostavnih saveta, ističe Pejić.

1. Smanjite količinu masne hrane i jedite složenije ugljene hidrate i belančevine.

2. Ograničite ili izbegavajte čokoladu, nanu, kafu, alkohol i sirovi crni luk. Ove namirnice mogu da opuste sfinkter i podstaknu penjanje kiseline u jednjak!

3. Izbegavajte agrume (pomorandža, limun, grejp…) i ljutu začinjenu hranu. Veći unos vode nakon tako unete hrane može da popravi stanje.

4. Redukcijom telesne mase ćete smanjiti pritisak na sfinkter, pa samim tim i umanjiti simptome gorušice.

5. Nakon obroka budite aktivni!

6. Spavanje sa podignutom glavom pomaže u izbegavanju gorušice.

7. Da biste izbegli gorušicu, radije ležite na levu, nego na desnu stranu, zato što jednjak ulazi u želudac s desne strane. Prema tome, ako ležite na desnoj strani, jednjak je ispod nivoa želudačnog otvora, što olakšava prelazak kiseline u jednjak. Dokazano je da je predispozicija za nastanak gorušice ukoliko ležite na levoj strani.

8. Vodite računa o unosu alkohola neposredno pre spavanja, jer će to izazvati gorušicu, čak i kod ljudi koji ne piju alkohol!

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Na vrh