Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Žvale Sadik Sadiković

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Kada su okrajci usana otečeni i puni pljuvačke ili se pojave i krastice, narod to zove žvalama. Ta se bolest dobiva od infekcije, kada se pije iz čaše iza nekog bolesnog, a da čaša nije dobro oprana. Za tu bolest treba okrajke usana dnevno 5–6 puta posuti praškom od aloja (Aloe vulgaris Lam.) pomiješanog na jednake dijelove sa stipsom (alaunom). Dnevno treba 5–6 puta izmućkati usta i oprati usne odvarom od lišća od čička (Lappa ofcinalis All.), 40 g ovog lišća potopi se 12 sati u ½ litre vode, 10 min. se kuha i još 10 min. dobro poklopljeno pari.

Ujutro natašte i prije spavanja popije se po 1 šalica čaja za izlučivanje loših sokova u tijelu, i to od 25 g korijena čička potopi se na ½ litre vode 12 sati, 10 min. kuha i još 10 min. poklopljeno pari. Korijen i lišće od čička mora biti svježe sušeno jer korijen stariji od godine dana nema više ljekovitosti.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Dobar je i ovaj lijek: Uzme se na vrhu noža pečene stipse, čistog plavetnjaka (modre galice), 2–3 karanfla, istuca se u prah, pomiješa se s medom i time mažu žvale.

Ili se uzme laneno sjeme, istuca se u prah, pomiješa s medom i time se usta mažu.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh